hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild

Társasházi lakásépítés: példátlanul alacsony új projektindulás

EBI Építésaktivitási Jelentés 2020. 2. negyedév (2. rész)


buildecon | 2020.08.05

Az idei év 1. negyedéve is már a társasházi lakásépítések drasztikus visszaesését hozta az előző évekhez képest, a lakásépítés mérséklődése ekkor a 4 negyedéves számokon még kevésbé látszott. A 2. negyedévben viszont még inkább a mélypontra zuhant az elkezdett építkezések értéke, és ez már a 4 negyedéves számokon is komolyan érzékelhető volt.

Az elindított beruházások számát nézve, április és június közötti időszakban olyan kevés projekt kivitelezése indulhatott el, amely alacsony számra a felívelés kezdete óta nem volt példa.

Budapest és környékének részesedése az előző negyedévben drasztikusan megnövekedett a korábbi évekhez képest a kivitelezési fázisban lépő társasházi lakásépítések összegéből, a január és március között elindított beruházások több mint 70%-a koncentrálódott a területre, a második negyedévre ugyanakkor jelentősen csökkent a Közép-Magyarországon elkezdődött építések aránya, és némileg az előző évek átlagos értéke alatt is maradt, derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés készítői - Eltinga, Buildecon (mutatószámok kialakítása és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozása) és ibuild.info (projektkutatás és projektadatbázis) negyedévente az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítanak ki, melyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregálják az egyedi projektadatokat.

A társasházi lakásépítések Aktivitás-Kezdés csökkenésében több tényező is szerepet játszhat.

A kijárási korlátozás talán az egyik legérzékenyebben érinthette a lakáspiacot az építőipar különböző ágai közül, a vásárlók számára ugyanis fontos lehet az értékesítőkkel folytatott személyes találkozás, a helyszín bejárása, a projekt élőben történő megtekintése, amit a bevezetett járványkezelési-intézkedések meghiúsítottak. Így több fejlesztő is inkább a projekt indításának elhalasztása mellett dönthetett.

De a lakásberuházások visszaesésére a januártól 27%-osra emelkedő áfakulcs egyébként is jelentős csapást mért, a már év elején tapasztalható mérsékeltebb kereslet a halasztás irányába fordíthatta a beruházókat, amit az első negyedév visszaeső számai is igazolnak.

Harmadik elem lehet pedig, hogy főként a Budapesten beruházást tervezők kivárhatnak a rozsdaövezetekben történő fejlesztési feltételek pontosabb részleteinek ismertetésére, ami például részben magyarázhatja, hogy az első negyedévhez képest miért volt jelentősebb a fővárosban megfigyelt visszaesés az újonnan kivitelezési fázisba lépő társasházi lakásépítési projektek összege esetében.  

A Jelentés megrendelése: ebi@ibuild.info

A cikk írója: Tancsics Tünde, Eltinga

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások