kiállítás Győr-Moson-Sopron Megye templomépítészet

Templomaink tegnap és ma

Győr-Moson-Sopron Megye templomépítészete 1987-2014


Katona Vilmos | 2015.01.30
A kiállítás 8-án zár Győrben, a Fugában pedig február 19-én, csütörtökön este 6-kor nyílik. Megnyitja Körmendy János, a GyMS Megyei Építész Kamara elnöke.

A kurátortól

A Győr-Moson-Sopron megyei Építész Kamara az alapvető érdekképviseleti és kapcsolattartói feladatán túl kiemelt céljának tekinti az épített környezet értékeinek feldolgozását és bemutatását minél szélesebb körben. A Templomaink tegnap és ma – Győr-Moson-Sopron megye templomépítészete 19872014 című tárlat a Kamara kezdeményezésére és támogatásával valósult meg.

Hinni valamiben, hinni egy feljebb valóban, hinni a megfoghatatlanban az ember legszemélyesebb, legmagasztosabb ügye. Az építész legnemesebb feladata  ezt a folyamatot kiszolgálni, megteremteni azt a teret, ahol az embernek lehetősége van megélni ezt a csodát. Ugyanakkor az a közösség, amely templomot épít, a legnagyobbat, legtöbb erőfeszítést igénylőt teszi önmagáért. Erről szólnak a templomok, ezért a legnagyobb kihívás egy építész számára a templom tervezése. Ez a feladat messze túlmutat egy épületen, hiszen az alkotás sokkal több, mint épület. Ugyanakkor az a közösség, amely templomot épít, a legnagyobbat, legtöbb erőfeszítést igénylőt teszi önmagáért.
Jelen kiállítással ezt a csodát kívánjuk bemutatni, hogy a közelmúlt építészei hogyan tudták létrehozni azokat a tereket, ahol a halandó ember találkozhat azzal, akiben, amiben hisz.

A tárlat a megyében követi végig 20. és 21. századi templomépítészet történetét. Nem csak a jól ismert épületeket, hanem szinte az összes, a korszakban létrejött templomot bemutatjuk. Az összegyűjtött anyagok egymás mellé állítása éppen ezért túlmutat a szűkebb régió határain. Az európai folyamatok tükrében egyedülálló módon megjelenő negyvenöt építészeti alkotáson keresztül a korszak hazai történései is szokatlan összefüggésekben rajzolódnak ki.

A fényképes bemutatást tervek és leírások egészítik ki. Fontos szempont a liturgia mint funkció fejlődése és szerepe az egyes időszakokban. Készült két interjú, amelyekben egy építész (Czigány Tamás) és egy teológus (Fehérváry Jákó) szólal meg. Az épületek használat közbeni életéhez egy kisfilm visz közelebb. Az újabb alkotásoknál a tervek mellett az építészek személyes gondolatait is olvashatjuk.

A példák e sokrétű, a különböző felekezeteket is egymás mellé állító feldolgozásával a tárlat talán hozzájárul a forma és a funkció, a megbízó és az építész, a falusi és a városi környezet, az egyes felekezetek és a közösségek különböző viszonyainak értelmezéséhez templomépítészetünkben.


Templomaink tegnap és ma - Győr-Moson-Sopron Megye Templomépítészete 1897-2014

Fugában látható: 2015.02.19-03.01.

Megnyitja: Körmendy János, a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara alelnöke

Fotók: Szokolay Béla, Ripszám Ágnes, Lőrincz Gergely
Filmek: Árvai András
Grafika: Manninger Dániel
Kurátor: Hartmann Gergely

A kiállítás a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara támogatásával készül.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások