cikk

Tér, fény, anyag egy végletekig besűrített koncepcióban

A Konkrét Stúdió tervezőivel rendhagyó anyaghasználatról és tervezési elveikről beszélgettünk


d.adel | 2021.11.26

Az iroda munkáin megjelenő szálcement sík- és hullámpalával létrehozott „feszes, élre vasalt, letisztult” épületek sikere a megrendelők elégedttsége mellett pályázati eredményeken is visszaköszön.

A szellemiséget és hangulatot meghatározó négy építész közös útja egy szerencsés találkozás folytatásaként 15 évvel ezelőtt kezdődött. Nem egy korosztályba tartoznak, nem egy helyről indultak, talán nem is egy irányba, építészeti gondolataik is különböznek, mégis erősítik, kiegészítik egymást. Van köztük, aki egy osztálytársa sugallatára, önmagát is „meglepve” választotta a pályát, másikuk építész édesapjától kapta az útmutatást, a harmadik jogásznak készült és gimnáziumi évei alatt egy fotó hatására váltott, és van, akit műszaki érzéke terelt a pályára. Hosszabb-rövidebb múlttal a hátuk mögött végül a Földes és Társai Építészirodában találkoztak. Itt alakult ki az a négy fős csapat, amely a következő 6-8 év közös munkája után döntött a még szorosabb együttműködés mellett: 2014-ben életre hívták a Konkrét Stúdiót. Balogh Csaba Kálmán Ernőtől, Sirokai Levente Gyertyános Zoltántól, míg Deigner Ágnes és Sónicz Péter egyenesen az egyetemről érkeztek. A Földes és Társai Építészirodában olyan építészetileg meghatározó munkákon dolgoztak, mint a celldömölki Vulkánpark, a balatonalmádi Egészségház, a zsámbéki és a nagykovácsi bölcsődék, vagy a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont épületeinek komplex tervezése és megvalósítása. A kiválás nem volt fájdalmas, sőt az együttműködés néhány munkán folytatódott is korábbi vezetőjükkel és munkatársaikkal. Azóta a Konkrét Stúdió feladatai között is megtalálhatóak kastélyfelújítások, családi házak és középületek tervezési munkái, köztük több egyházi épület is, illetve kiállításinstallációk. Most éppen egy társasház, egy kis Balaton-parti látogatóközpont, egy hentes-bisztró és kisebb állandó kiállítások, családi házak vannak a „rajzasztalon”.

A ház legyen azért, aki benne lakik

„A stúdióban körülbelül tízen vagyunk, szeretünk kísérletezni, újat keresni, úgy formában, mint anyaghasználatban. Nálunk nem nagyon van két egyforma ház, persze mindegyik konkrétos, de szabadon csinálunk teljesen különböző épületeket.” – kezdődik a beszélgetés szakmai része – „Nagyon szeretjük a családi házakat, mert személyes és egyedi, jó kísérletező terep, lehet próbálgatni. Nincsen sok résztvevő, egy megbízó van, aki jó esetben tudja, hogy mit akar. Van tehát a tervező és van egy másik fél, így ketten beszélgetünk, és senki nem írja felül, amit megbeszéltünk.” Családiház-tervezési elveiket meghatározza a praktikus gondolkodás, amelynek alapja az építésnek egy család életében betöltött jelentősége. Elveik között szerepel, hogy a családi ház nem kifele mutogat, nem kifele van a lényege, hanem befele. A tervezőnek tisztában kell azzal lennie, sőt figyelembe kell vennie, hogy az építés a megbízónak sok pénzébe kerül, a végeredménynek meg kell állnia a helyét a következő jó pár évtizedben. Minden feleslegesen húzott vonal, rosszul megválasztott anyag akár milliós plusz kiadást jelenthet. „Mi olyan házakat csinálunk, amiken nincsenek felesleges dolgok, megpróbálunk mindig úgy gondolkodni, olyan formákat és megoldásokat használni, meg olyan anyagokat, hogy azok jól elviseljék a külső hatásokat. A ház legyen azért, aki benne lakik és ne fordítva.” – hangsúlyozzák a tervezők a munkájukat meghatározó irányvonalak között.

Az elmúlt évek munkái jól mutatják, hogy akár meglepően egyszerű, de annál ésszerűbb elvek is állhatnak egy-egy rendhagyó anyaghasználat mögött. Az építészműhely szemmel láthatólag nem híve a sablonos megoldásoknak, munkáik elgondolkodtatják, sőt néha kicsit meghökkentik a megbízóikat és a közönséget is – de ezek a megoldások nem önmagukért valók. „Szeretjük kicsit kiléptetni a nézőt a komfortzónájából, egyensúlyozni az ismert és az új határán. Ennek érdekében minden tervezéshez felállítunk egy sajátos logikai koordinátarendszert és ha ez kialakul, akkor egy idő után a különböző újabb és újabb rétegek szinte magától értetődően simulnak abba bele, így válva koherens egésszé. Hogy milyen anyagokat alkalmazunk, azt is maga az épület logikája hozza.” Az anyaghasználatot illetően felfedezhető a szálcement síkpala vagy éppen hullámpala népszerűsége a munkáikon. Utóbbi esetén lehet szó szó akár családi házról is. E progresszív gondokodás sikerét az elnyert díjak is jól mutatják. „A dióligetben épült házunknál azért használtunk hullámpalát, mert - tudván, hogy a megbízónak komolyan végesek a forrásai és olcsón fenntartható házat szeretne - a tetőre valami egyszerű, nem túl drága anyagot kerestünk, olyat, ami rövid idő alatt kivitelezhető. Így adódott először a hullámpala tető. Majd amikor az olcsón fenntartható logika mentén gondolkodva passzívan klimatizáló épületburokként felvetődött az általában drága átszellőztetett homlokzatburkolat, az adott koordinátarendszerben már nem volt kérdéses a választásunk. Egyikünkben sem merült fel, hogy a homlokzatra más burkolatot tervezzünk, mint a kedvező árú hullámpalát, hiszen az egyszerű, és bónuszként egynemű "bőrt" kapunk. Praktikus és karakteres, mint egy jó ipari épület."

A pala sokfélesége

A szálcement anyagokat a Konkrét Stúdió munkáin, különböző funkciójú épületeken, nem nehéz felfedezni. Egyszerű választ kaphatunk, ha az okokat kutatjuk: „… mert sokféle feladatra sokféleképpen lehet használni őket. A legkézenfekvőbb a műemlékek kiselemes tetőfedése. Szívesen alkalmazunk a természetes kőpala és a fazsindely helyettesítésére egyaránt alkalmas, és a két hagyományos fedésforma jellegzetességeit ötvöző, nagy szabadságot biztosító fedésként szálcement kiselemes kettős fedést.

Amikor kiemelkedő vízbiztosságra és praktikumra van szükség, akkor ideális választás a nagytáblás hullámpala burkolat. Tetőfelületen azért szeretjük, mert kis hajlásszög esetén is alkalmazható és gyorsan, könnyen építhető. Kiemelkedően könnyű fedés, ami egyszerűbb szerkezetre ad lehetőséget. Építészeti szempontból azért izgalmas számunkra, mert ugyanazzal az anyaggal egyszerűen tudjuk kialakítani a homlokzatot és a tetőt is, tulajdonképp elmosódnak a határok ezek között, így nagyon képletszerű épületeket tervezhetünk.

A táblás szálcement homlokzatburkolatot pedig azért szeretjük alkalmazni, mert időtálló, tartósan esztétikus, magas minőségű, nagy precizitású anyag, amely jól alakítható, nagy szabadságot biztosít a formálásban, szerkesztésben, színválasztásban és mindehhez viszonylag könnyű. Ami különösen fontos számunkra, hogy anyagszerű, karakteres megjelenésű változatokban is elérhető, amivel izgalmas megjelenésű felületeket tudunk létrehozni. Legutóbb egy budai villaépületen használtuk, az építtető kifejezetten ezt az anyagot kérte. Jól döntött, nagyon menő, nagyon időtálló, nagyon feszes, nagyon élére vasalt, letisztult homlokzat jött létre.”

Projektinformáció

Családi ház, Budapest

 • Felelős generál tervező: MádiLáncos Studio Kft.
 • Építész tervező: Konkrét Stúdió Kft.
 • Fotó: Batár Zsolt

Vidéki családi ház

 • Tervező: Konkrét Stúdió Kft.
 • Fotó: Sirokai Levente

A gyulai Almásy-kastély rekonstrukciója

 • Felelős generál tervező: Földes és Társai Építésziroda Kft.
 • Építész tervező: Konkrét Stúdió Kft.
 • Fotó: Bujnovszky Tamás, Sirokai Levente

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély rekonstrukciója

 • Tervező: Konkrét Stúdió Kft.
 • Fotó: Balogh Csaba

Ház a dióligetben

 • Tervező: Konkrét Stúdió Kft.
 • Fotó: Sirokai Levente

Háttérinformáció

A szálcement alapanyagú tetők és átszellőztetett homlokzatok kialakítására alkalmas Cembrit, Eternit és Cedral anyagokat, a szakszerű beépítéshez szükséges tervezői és kivitelezői támogatással együtt, egykézből a CRLT Solution kínája Magyarországon. A kínálatukban azonban nem csak szálcement, hanem acél és alumínium homlokzatburkolat és tetőfedő rendszerek, illetve kerámia homlokzati anyagok is elérhetők. Minden termékcsoport esetén teljes a rendszer, sőt az ereszcsatorna és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választék részét képezik. A műszaki támogatáson túl logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítással válik a folyamat teljessé.

Szerző: Tóth Balázs, építész

www.crlt-solution.hu

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások