hír pályázat díj tervek Emmen laképület MVRDV pályázat Svájc tervpáylázat

Tervpályázati figyelő: MVRDV győztes lakóépület terve Emmen városban, Svájcban

A holland MVRDV különleges megoldással nyerte el a tervpályázat első díját.


Gerzson21 | 2013.07.23
Emmen város vezetése kihirdette a Feldbreite építészeti tervpályázat győztesét. A díjat az MVRDV építésziroda és a Senn BPM AG közös pályaműve nyerte el. A komplexumban mélygarázs, privát belső terek és kertek, különböző, többszintes lakóegységek találhatók, és a lakóközösség kialakulását elősegítő formálás jellemzi.

A tervpályázati kiírásban eredetileg többlakásos társasház tervezésére szólították fel a jelentkezőket, de a későbbi győztes MVRDV radikálisan eltérő megoldást javasolt. Külön karakterrel rendelkező házak sorát tervezték meg, melyek közös belső udvart és privát kerteket ölelnek közre. Az apartmanházakat az épületegyüttes sarokpozícióira helyezték el, a villa méretű lakások a szélekre kerültek, míg a kisebb lakóegységek az udvar középen kaptak helyet. Az építészek hiszik, hogy ez az elrendezés segít kialakítani az optimális lakóközösségek létrejövetelét.

A 95 lakás 16 különböző elrendezés keveréke, 30 m2 és 130 m2 közötti alapterülettel, egyszintestől egészen a négyszintes kialakításig. A különböző pasztellszínekre festett homlokzatok segítik a lakások felismerését és megkülönböztetését. A színeket egy tradicionális, svájci város (Luzern tartomány Beromünster) homlokzati színezése alapján választották ki. A remények szerint az így létrejött változatos elrendezés között minden korosztály talál magának megfelelő lakóegységet. A teljes komplexum 9000 m2 lakóterületet, 2034 m2 szervizterületet és 2925 m2 mélygarázst foglal magába.

A belső udvart közösségi és privát részekre osztották fel. A kertben található gyümölcsfák és sportolási lehetőségek mellett kihúzható térelhatároló falak, mobilasztalok és padok teszik optimálisan használhatóvá az udvart. Mindezek mellett a tetőkertek is aktív részei a belső udvarnak.

Fontos szempont volt a projektnél, hogy a jövőbeli lakók relatívan alacsony költségen magas minőségű és testre szabott lakásokba költözhessenek be. A lakók a tervek szerint választhatnak, hogy milyen készültségi fokon akarják átvenni a lakásokat, ezzel is esélyt adva az alacsonyabb jövedelmű lakók számára, hogy beköltözhessenek és saját maguk fejezhessék be a belső munkálatokat. A beruházás várható kezdete 2015 első negyedéve.

Forrás: www.dezeen.com
www.archdaily.com

Burián Gergő

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások