épületek cikk Creaton hibák kivitelezés síkpala tető tetőfelújítás

Tipikus tetőfelújítási hibák – elkerülve!

A Soproni bíróság régi-új épülete


Rajki Diána | 2012.05.04
Milyen tipikus hibák merülnek fel egy tető felújításánál, cseréjénél? Hogyan lehet ezeket orvosolni a legkevésbé fájdalmas módon, hogy a tető funkcionálisan és esztétikailag is tökéletes minőségű legyen?

A kulcs az együttműködés, a közös gondolkodás és a szakmai tapasztalat! Ezek együttes alkalmazásával a tipikus tető felújítási hibákat sikerült elkerülni a Sopron Városi Bíróság és Ügyészség épületénél.

Egy átlagos épület vagy tető felújításánál is számtalan buktató rejlik, amelyet a kivitelezés során ki lehet küszöbölni, ezáltal el lehet kerülni a későbbi kellemetlenségeket. A tipikus hibák bemutatásához egy konkrét példát a soproni bíróság és ügyészség tetőfelújítását segítségül híva látható, hogyan sikerült egyszerűen megoldani a problémákat még azelőtt, hogy azok komoly fejtörést és gondot okozhattak volna. A kulcs a gondos odafigyelés, a megfelelő szakmai háttér és a precizitás. Néhány példa a soproni bíróság épületének felújítása során felmerült feladatokból és azok megoldásából, amelyek tanulságosak lehetek egyéb felújítások számára is.

Előzmények

Három évvel ezelőtt bizonyossá vált, hogy új épületbe kell költöznie a soproni bíróságnak, mivel a korábban használt épületét kárpótlás során visszakapja a Soproni Evangélikus Egyház. Hosszas mérlegelések után esett a választás az egykori Szent István Iskolára, amely két épületrészből állt: egy régi tömbből és a túlsó utcafronton egy 1970-es években épült épületrészből. A döntés szerint a hetvenes évek építészeti produktumát lebontják s helyére új épületet húznak fel, míg a régi épületet megtartják és felújítják, úgy, hogy alkalmas legyen a kiszemelt feladatra. A két épületben összesen 2700 m2-es terület áll rendelkezésére a bíróságnak és ügyészségnek. A beruházás teljes költségvetése pedig eléri az 1,3 milliárd Ft-ot, amelyből mintegy 230 milliós tétel az épület megvásárlása.
A régi épület felújítása során célként volt meghatározva, hogy maradjon meg az épület eredeti stílusa és homlokzata, azon csak felújítási munkákat eszközöljenek, azonban belül a modern, korszerű elemek domináljanak, amelyek teljes egészében 21. századi légkört teremtenek.
A korszerűtlen tető megújítása elengedhetetlen feladat volt, hiszen az új tető nemcsak esztétikusabb, stílusában azonban korhű látványt ad, hanem funkcionálisan is jobban megállja a helyét a korábbi, sérült, elavult tetőnél. A tető fedésére az újdonságnak számító, 2011 őszétől a Creaton által forgalmazott Eternit szálcement alapanyagú síkpalát alkalmazták, amely változatos fedésképet ad és esztétikus megjelenést biztosít akár régi épületeknél is.

Hibák: elkerülve!

Praktikus kivitelezési tanácsok, és gyakori hibák, amiket el lehetett kerülni a soproni bíróság tető felújításánál, a Creaton szemszögéből.
Nézzük át együtt!
Első és legfontosabb lépés a hibák elkerülésére, ha a kivitelezés megkezdése előtt a generál kivitelezővel való kapcsolatfelvételt komolyan vesszük. Ennek során részletesen végighaladunk a kiviteli tervek műszaki tartalmán, az anyagszükségleten, a csomópontok kialakításán és azokon a helyeken, ahol várhatóan hibalehetőségek rejlenek a kivitelezésben.
Jelen esetben a megbeszélés során felmerültek az alátétszerkezetekkel szemben támasztott komolyabb követelmények: tetőléc mérete 3x5 cm, a tető be- és kiszellőztetésének fontossága, a pala rögzítése, vonalmenti szellőzés, a megfelelő minőségű tetőfólia fontossága.

A síkpala legyen „síkban”
Az alátét szerkezet (deszkázat és tetőlécezés) anyag- és  kivitelezési minősége döntően befolyásolja az elkészült tető műszaki és esztétikai minőségét. A tetőfedő anyag megnevezésében is szerepel a „sík” szó (síkpala), a nem megfelelő görbe hepehupás felületen nem fekszik fel rendesen a szálcement lap, s ez idő előtti tönkremeneteléhez vezet, valamint nem nyújtja a tőle elvárt esztétikai élményt sem. A tetőlécek méretpontossága ezért kiemelten fontos, mert ha egymás feletti sorokba nem egyforma vastagságú léc kerül, akkor a rögzítés után a pala alja kiemelkedhet a fedés síkjából. A palát hagyományosan szeggel rögzítjük a lécezéshez vagy deszkázathoz, az itt kiválasztott 27x40 cm-es pala duplafedésben került felhelyezésre, ezért három lécen fekszik fel a tetőfelületen. Itt akár a szarufák síkjában akár a lécezésben lévő síkbeli eltérések a pala elemelkedést okozhatták volna. Egy meglévő idős tetőszerkezetnél a tetősíkok megfelelő kialakítása fontos szerepelt tölt be, ezért ne bízzuk a véletlenre a dolgot.

Rögzítés, ahogy az adott tetőszerkezet szükségessé teszi
A rögzítéshez beütős rögzítő kampót javasolt a Creaton szakértője, amit a megrendelő rövid mérlegelés után, a némi többlet költség ellenére elfogadott. Így a szálcement lapok kampós rögzítéssel kerültek felhelyezésre. A rögzítő kampó mellett szólt az az érv, hogy nagyságrendileg 20%-al gyorsabb kivitelezést tesz lehetővé, mint a hagyományos szeges rögzítés, mivel itt nem két szeggel kell rögzíteni a palát hanem csak egy kampóval a mezőben. A széleknél, amelyek nagyobb igénybevételnek vannak kitéve (szélszívás, szélnyomás), mint a vápa, él, eresz és a gerincnél szegezéssel is rögzítünk. De nem ez volt a döntő érv, hanem az hogy a kampó a pala alját fogja meg és nem csak a helyén, tartja az elemet, hanem nem engedi a pala alját a tetősíkból kiemelkedni. Így ha a tetősík nem is lett tökéletes vagy a kivitelezésnél előforduló szegek túlhúzatásából fakadó hibákat a kampós rögzítés elrejti. A tető a kívánt esztétikai élmény fogja nyújtani.

A gondos előkészítés megtérülő időbefektetés
Tipikus kivitelezési hiba kerülhető el az elemek felhelyezése előtti körültekintő helyszíni előkészítéssel. A tető felületén a kivitelezés megkezdése előtt a tetőfedő elemek helyét ki kell jelölni (ki kell zsinórozni) kicsapózsinórral. Ezzel elérhető, hogy a tetőfedő elemek az ereszre merőlegesen egymás felett helyezkedjenek el. Ha kellő odafigyeléssel végezzük ezt a folyamatot a későbbiekben az erre fordított időt bőségesen visszakaphatjuk.
A tetőn a vonalmenti kiszellőzést a terveken jól és szakszerűen megrajzoltak szerint és a Creaton által átadott Eternit csomóponti rajzok alapján a kivitelező szakszerűen és esztétikusan alakította ki.

Az adott kivitelezésen kialakult párbeszédnek és együttműködésnek köszönhetően számos olyan hiba kiküszöbölhető, ami később kellemetlenséget és nem esztétikus látványt eredményez.
Mindez együtt válik megtérülő befektetéssé.

www.creaton.hu

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások