sebesp | 2018.03.28
A kormány úgy döntött, hogy törvényjavaslattal tiltja be a felhőkarcolók építését – olyannyira, hogy a magassági határ a világon számon tartott alsó felhőkarcoló-határ harmadát sem érheti el.

Magyarország teljes területén a legmagasabb épület 65 méter lehet, a törvény június 30-án lép hatályba. Aki eddig nem nyit építési naplót, ennél magasabb épületet nem építhet.

Lázár János tájékoztatása szerint számos magasház építése van tervben, elsősorban Pesten a XIII. kerületben. Van, ahol 120 méteres magasházat is terveznek. A kormány szerint ez hiba lenne. Tekintettel arra, hogy a Bazilika adja a legmagasabb pontot a fővárosban, építészetileg ehhez kell igazodni. A kormány szerint ennél magasabb épületet nem lehetne felépíteni.

Jelen pillanatban három magasházprojekt is veszélyezteti a látványt, a Bazilika mögötti látványképet – érvelt a miniszter. A kormány ezt törvényes eszközzel kész rendezni, akár az érintettek kártalanításával – magyarázta.

A Magas Épületek és Városi Lakóhelyek Bizottsága (Council on Tall Buildings and Urban Habitat, CTBUH) éves jelentéséből kiderül, hogy a 144 szupermagas (200 méteres vagy annál magasabb) felhőkarcoló építését fejezték be 2017-ben, összesen 23 országban. 2018-ban ez a szám akár 160 is lehet.

Forrás: Portfolio.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások