hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild

Továbbra is csökken az induló építőipari projektek értéke

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2020 Q4


buildecon | 2021.02.12

2020-ban a világjárvány miatt jelentős zuhanás volt tapasztalható az építőiparban is, az évet pedig az utolsó negyedév sem tudta megmenteni. Az előző év alacsony értékűnek számító negyedik negyedévéhez hasonló mértékű, 442 milliárd forint összegben kezdődtek meg kivitelezési munkák – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Tavaly az év közepén tapasztalt hatalmas csökkenés révén a szektorban 2019-hez képest 15%-kal, 2018-hoz képest pedig 30%-kal kisebb összegben kezdődtek meg építési munkák hazánkban. 2020-ban kevesebb, mint 2000 milliárd forintot (1990 milliárd) tett ki az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdés mutatójának értéke. A csökkenés minden jelentősebb alszektort érintett. (1.ábra)

Habár a 2020-as év meglehetősen erősen indult a magasépítések terén, a második negyedévtől kezdődően visszaesett a lendület. Az első három hónapot leszámítva a magasépítési szektorban az előző időszaknál egyre kisebb összegben indultak el építési munkák az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint, az utolsó negyedévben már csak 280 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés. Összességében a tavalyi évben a megkezdett magasépítési kivitelezések összege 1353 milliárd forint volt, ami lényegesen kisebb a 2019-es és a 2018-as számnál is, melyekhez képest az eltérés nagysága, 10 illetve 17%-os volt.

A visszaesés hátterében döntően a társasházi lakáscélú magasépítési számok jelentős zuhanása áll. A kivitelezési fázisba lépő társasházi projektek összértéke az év első negyedében még meg is haladta az előző év azonos időszakának számait, a bezuhanás az azt követő 9 hónapban viszont olyan nagymértékű volt, hogy a 2020-as évben ténylegesen építeni kezdett projektek értéke a 2015-2016-os évek szintjére esett vissza a szektorban, a 2019-es évhez képest közel 40%-os csökkenést mutatva. A nem lakáscélú magasépítések esetében 2020-ban az Aktivitás-Kezdésben alig volt eltérés felfedezhető az előző évhez képest.

Az év utolsó negyedében elindult legnagyobb projektek közé tartozik a Hotel Hévíz építése, a budapesti Citadella helyreállítása és fejlesztése, valamint több vidéki ipari és üzemi épület megépítése, mint a Nestlé Purina állateledel-gyártó üzeme Bükön, vagy a ZalaZone hadiüzeme Zalaegerszegen.

Felemás éve volt a mélyépítési szektornak 2020-ban. Az első negyedévben sikerült a megelőző év azonos időszaki Aktivitás-Kezdés értékét tartani, a negyedik negyedév pedig 70%-kal volt magasabb a 2019 végi értéknél. Ezzel szemben az év középső fele jelentősen alulmúlta a 2019-es számokat, a második és harmadik negyedévben elindult építési munkák értéke együttesen 45%-kal csökkent 2019 közepéhez képest. Összességében a hazai mélyépítési szektort 2020-ban jellemző, 636 milliárd forintos Aktivitás-Kezdés mutató majdnem 40%-kal volt alacsonyabb, mint a 2017-2019-es évek átlaga. Említést érdemel viszont, hogy a 2010-2016-os átlaghoz képest ez az érték még mindig 25%-kal magasabb, így továbbra is 2017-2019-es évek tekinthetők kiugrónak.

A mélyépítési szektoron belül a megelőző, kimagasló évekhez képest csökkent az induló kivitelezési projektek összértéke az út- és vasút szektorban, 2019-hez képest a 32%-kal. A nem út- és vasútépítések esetében a visszaesés szintén jelentős volt, de az előzőekben bemutatottnál azért szerényebb, 15%-os csökkenés volt csak megfigyelhető az Aktivitás-Kezdésben.

A 2020 végén elindult legnagyobb értékű mélyépítésű projektek között van például a Budapest Atlétikai stadion és a zalaegerszegi ZalaZone járműipari tesztpálya építésének elkezdése.

Az összes megkezdett kivitelezést tekintve látható, hogy Közép-Magyarország és a Nyugati régiók 2020-ban szinte teljesen azonos Aktivitás-Kezdés értéken zártak, mint 2019-ben, sőt minimálisan nőtt is esetükben a mutató. A Keleti régiókban ugyanakkor hatalmas mértékben, 41%-kal esett vissza az építési fázisba lépő projektek összértéke, amely zuhanás leginkább az év második felében jelentkezett. Így végül a régiók közül Közép-Magyarország és a Nyugati régiók is növelték a részesedésüket a megkezdett építkezések összegéből, míg a Keleti régiók részaránya 25%-ra apadt, derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. (2. ábra)

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások