hír cikk pécel ráday-kastély

Utána-előtte: kedvcsináló kastélylátogatás


buildecon | 2023.01.30

Ha hirdetnének előtte-utána fotóversenyt a Nemzeti Kastély- és Várprogramban, most lehet, hogy nyernék egy fordulót. Csak utána-előtte fotósorozat lenne a címe: először a frissen felújított Sándor-Metternich-kastélyt látogattam meg, majd a felújítandó Ráday-kastélyban jártam. Mindezt két egymást követő napon. Lássuk, milyen volt!

Utána: Sándor-Metternich-kastély, Bajna

Az eredetileg Hild József által tervezett klasszicista rezidencia felújítása, mely műemléki Icomos-díjat nyert 2021-ben, olyan jól sikerült, hogy még a büfében is freskókat nézegethetünk. Az ördöglovas, Sándor Móric otthona, aki akár egy angol vidéki lord is lehetett volna: rajongott a lovaglásért, a lóversenyért és a vadászatért. Járt Angliában is, ahol megcsodálták lovas bravúrjait. De nemcsak szórakozni járt Angliába, felkereste Sir Marc Isambard Brunel mérnököt és rávette, hogy tervezze meg a Lánchidat. A kastély – mint sok más ilyen épület hazánkban – a II. Világháborúban indult pusztulásnak. 2018-2021 között folyt a felújítás a Nemzeti Kastélyprogram keretében – ennek eredményét láthatjuk ma. Ehhez nincs is mit hozzátenni, a fotók magukért beszélnek. 

Előtte: Ráday-kastély, Pécel

Elkezdődik a tárlatvezetés, és csak ámulok, mennyi kincs és eredeti-restaurált műemlék van itt. Magyarországon például egyedül itt láthatunk fekete-fehér freskókat és alattuk magyar nyelvű feliratokat. Utóbbiakat maga Ráday Gedeon gróf fogalmazta meg, aki az 1750-es évek közepétől kezdte el építtetni a mai kastélyt. A gödöllői Grassalkovich-kastély kisebb mását szerette volna magának, így építészeti megoldásokban felismerhetőek ez utóbbi épület stílusjegyei. 2010-ben az angol Károly herceg (most már király) is ellátogatott ide, mivel felmenői között találunk egy magyar/erdélyi rokont is akit Ráday-nak hívtak. Beírok a vendégkönyvbe: remélem, ez lesz a Nemzeti Kastélyprogram következő helyszíne, mert kár lenne ennyi történelmet veszni hagyni.

Aki ezek után követne egy ilyen mini metamorfózisra, látogasson el mindkét helyszínre! Megéri.

Cikk és fotók: Falucskai Eszter
 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások