droID | 2016.05.09
Magyar szobrászok és építészek a közszobrok és épületszobrászat ünnepén.

Tiszta lélek, tiszta szándék
Akár siker, akár nem…
/Széchenyi István/


A nyilvánvaló tényt, az építészet és szobrászat, a szobrászat és épületszobrászat együtthatását népszerűsítő, Ybl Egyesület rendezésében 2011 óta évente megvalósuló Szoborünnep dátuma Izsó Miklóshoz kötődik.

Egy mai kortárs épület műtárgyként is értelmezhető, illetve egy kortárs szobor sokszor építményként is hat. A műemlékeknél, így Ybl alkotásainál sem szétválasztható az épület és az épületszobrok értékelése.

A köztudatban sokszor hiszik, hogy a szobor minden része szobrászművész alkotása, pedig aszobrok talpazata, a szobrászművészek alkotásait tartó építmények építőművészek alkotásai. Említhetjük például Ybl és Izsó vonatkozása miatt, az 1882-ben felállított, Reményi Ede hegedűművész kezdeményezte, Izsó Miklós mintája nyomán, Huszár Adolf készítette Petőfi szobrot, amelynek talpazatát, s a szobrot körülvevő rácsot Ybl Miklós tervezte.

Talán Magyarországnak egyetlen olyan kis települése sincsen, ahol ne lenne legalább egy első vagy második világháborúra emlékeztető honvéd emlékmű, egy „Mária” (Pestis-) szobor, vagy az 56-os forradalomra emlékeztető köztéri alkotás. De ismertek azok a köztéri szobrok is, amelyek a település, vagy bizonyos budapesti kerület szülöttjét, valamikori ott élőjét, jelentős személyiségét ábrázolja. Tehát az egész országban mindenütt van lehetőség a szobrászok, szobrok, építészet és szobrászat kapcsolatának ünneplésére, az illető köztéri szobor közterén együtt örülhet az adott kis közösség a művészet, a szépség megnyilvánulásának.


Május 29. (vasárnap) 15 óra

Megnyitó
Callmeyer Ferenc DLA építész, az 56-os véres csütörtök túlélője, az emlékező emlékmű – a tömegmészárlás gyilkos lövedékeit idéző 150 acélgolyó – társalkotója

15:30
Nyitóprogram
A megújult Kossuth tér

Bemutatják:
Wachsler Tamás Steindl Imre programiroda vezetője
Tima Zoltán Ybl-díjas vezető tervező – látogatótér
Bánáti Béla építész – Wellisch palota

Az Országgyűlés 2011-ben kiemelt nemzeti emlékhellyé nyilvánította a Kossuth teret. A közel 8 hektáros felület teljes térfelszíne átépült, Parlamenti Látogatóközpont és háromszintes mélygarázs, új kiállítási területek kerültek kialakításra. A Wellisch palota rekonstrukcióján kívül megújult a Rákóczi-szobor, újra felállították az eredeti Kossuth-szoborkompozíciót, az Andrássy-szobrot és a Tisza-szoborkompozíciót.

Találkozás: a Parlament főlépcsője előttMájus 31. (kedd) 18 óra és június 2. (csütörtök)

Királyi Palota díszítőszobrászati elemei

A szoborsétát vezeti:
Bodó Dániel művészettörténész

Találkozás: a Clark Ádám tér 0 km-kőnélJúnius 1. (szerda) 18 óra

Régi műcsarnok – időtlen szobrok

Bemutatja:
Sallai Géza szobrászművész 

Találkozás: a Magyar Képzőművészeti Egyetem főbejárati lépcsőjénél (VI. Andrássy út 69-71)Június 3. (péntek) 17 óra  

Pro és kontra – köztéri szobrainkról

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:
Mélyi József és Szabó Ádám művészettörténészek
Böjthe Horváth István, Engler András, Karmó Zoltán, Polgár Botond, Tóth Dávid szobrászművészek

Helyszín: Fuga Budapesti Építészeti Központ (V. Petőfi Sándor utca 5.)Június 4. (szombat) 14 óra

A kiállított tárgy maga a műterem
Tóth Dávid szobrászművész műterem-látogatása

Találkozás: a verőcei vasútállomásonJúnius 5. (vasárnap) 18 óra

Az Epreskert
Budapest VI. Kmety György utca 26-28.

Az Epreskertben 1882-ben kezdte meg működését I. számú Festészeti Mesteriskola, igazgatójának a müncheni akadémia híres tanárát Benczúr Gyulát sikerült hazahívni. A II. számú Festészeti Mesteriskola 1897-ben Lotz Károly vezetésével indult. A Szobrászati Mesteriskola Stróbl Alajos irányításával kezdte meg működését. Itt dolgozott többek között Huszár Adolf, Zala György, Schikedanz Albert "építész-festő". Stróbl rendkívüli tehetsége és egyénisége szobrászatában, életvitelében, környezetalakításában is megmutatkozott.A programok térítésmentesek, korlátozott számú részvétel feltétele a
regisztráció május 22-ig>> info@yblegyesulet.huEgyüttműködő Partnerek és közreműködők:
Fuga Budapesti Építészeti Központ
Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobor Tanszék
Parlament Idegenforgalom

Rendező:  
Ybl Egyesület

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások