hír rendezvény videók, animációk Bramac fényvisszaverő tetőcserép haditechnika

Világraszóló innováció a tetőfedésben

Fényvisszaverő tetőcserép a nyári kánikulában is élhető otthonokért


droID | 2015.04.14
Míg évtizedekkel ezelőtt csak szükségmegoldásként voltak használatosak, ma már töretlen népszerűségnek örvendenek a tetőterek. A tetőtérben lakók többsége ugyanakkor retteg a nyári kánikulától. A Bramac forradalmi újítása 5-10 fokkal is csökkentheti a tetőterek hőmérsékletet.

„Az épületek energiavesztesége leginkább a tetőknél jelentkezik, ezért a tetőtér lakófunkcióra való felhasználása az építőipartól is új megközelítést, innovatív megoldásokat kíván, hiszen nem egyszerűen csak be kell építeni, élhetővé is kell őket tenni.”– állítja Miheller Gábor, a Bramac Kft. ügyvezető igazgatója.

A Bramac kecskeméti üzemében gyártott új, infravörös sugárzást reflektáló, oldalhornyolt Tectura Thermo Protector betoncserép egy különleges eljárásnak köszönhetően visszaveri a tetőt felmelegítő napsugarakat. A tetőcserepet a céganyavállalata – a 35 országban működő Monier Csoport – fejlesztette ki. A csoportkutatói évtizedek óta dolgoztak azon, hogyan lehetne csökkenteni a tetőcserepek felületi hőmérsékletét, így a tetőtérben  hőszigetelés nélkül. Az áttörést egy korábbi hadiipari fejlesztés betoncserép-gyártástechnológiában történt alkalmazásának ötlete jelentette. A lopakodó harckocsiknál olyan fémborítást alkalmaznak, amely felveszi környezete hőmérsékletét, így a jármű hőkamerákkal nem érzékelhető, és az infravörös rakéták is kikerülik. Ezt a gondolatot a cég sikeresen adaptálta tetőcserepekre.A hővisszaverő tulajdonsággal rendelkező tetőcserép hátoldalán mért hőmérséklet a korábban használt fedőanyagokhoz képest akár 20°C-kal is alacsonyabb lehet, a tetőtér hőszigetelésének így jelentősen kisebb hőteherrel kell megbirkóznia. A magyar piacon és világviszonylatban is egyedülálló termék megnyerte a Construma és Otthondesign Díjat és. Idén április 15-19 között debütál a Construmaszakvásáron.

„A Tectura Thermo Protector a mezőny kiemelkedő szereplője volt mind a szakmaiságában, mind a megközelítés innovativitásában. A problémára egyedi  megoldást kínált, ezért a zsűri egyöntetűen támogatta a díjazását”– indokolta a szakmai zsűri döntését Horváth Sándor zsűri elnök.

Bővebb információ:
Szőke Krisztina
krisztina.szoke@comlab.hu

+3670/946-8683

(x)

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások