rendezvény Országos Főépítészi Konferencia Tata

XXII. Országos Főépítészi Konferencia Tatán


droID | 2017.08.09
Az ország önkormányzati és állami főépítészei saját kezdeményezésükre 1996-tól évente más és más városban rendezik meg az Országos Főépítészi Konferenciát. Ez évben 2017. augusztus 23-25. között Tatán rendezik a XXII. konferenciát a Magyar Főépítészek – Országos Főépítészi Kollégium Egyesület, valamint Tata Város Önkormányzata szervezésében.

Michl József polgármester meghívója

A XXII. Országos Főépítészi Konferencia 2017. augusztus 2325. között Tatán kerül megrendezésre a Magyar Főépítészek – Országos Főépítészi Kollégium – Egyesület, valamint Tata Város Önkormányzata szervezésében.

Tatának fél évezredes gyakorlata van „konferencia” rendezésében, hiszen II. Ulászló magyar király 1510‐ben Tatán tartotta az országgyűlést a hazai nemesség és külföldi követek részvételével. Már akkor is „jó hely” lehetett Tata, hiszen Ulászló elődei Zsigmond és Mátyás kedvenc pihenőhelye volt a kristályos források városa.

A királyok után az 1700‐as évek hoztak új fényt a településre az Esterházyak tevékenysége nyomán. Ekkor alakult ki Fellner Jakab munkássága nyomán a város barokk arculata.

Ferenc magyar király 1809‐ben a franciáktól elszenvedett győri vereség után udvarával két hónapig „jó helyen”, Tatán, a grófi kastélyban tartózkodott. Itt írta alá 1809. október 14‐én a schönbrunni békét.

Az Esterházyak is jól érezték itt magukat, hiszen lóverseny pályát építettek és lóversenyeket szerveztek, kőszínházat építettek, szabadtéri színházat működtettek az általuk létrehozott angolkertben, ahova a fővárosból is jártak szórakozni.

Vonzó volt és vonzó most is az itt lakóknak: szépen gyarapodott a város lakossága és a mai
kedvezőtlen hazai demográfiai tendenciák mellett sem fogy a népesség Tatán. Aki nem tudja, hogy létezik egy Tata nevű település és olvasna róla, azt hihetné, hogy egy fiktív mintatelepülés (mint Magyarszéphely), hiszen itt mindenből van több‐kevesebb, ami kell egy településre: építészeti örökség, természeti kincsek: erdők, tavak, patakok, kulturális hagyományok, mozgalmas sport és művészeti tevékenység, mezőgazdaság és ipar, versenyképes alap‐ és középfokú oktatás, jó közlekedési feltételek (vasút, autópálya), szervesen együttműködő kistérség.

A Konferencia arra keresi a választ, hogy hogyan biztosítható vonzó élettér a településen élők, a családok, a közösségek számára. Ha már a belbecs megvan és jól működik, akkor a külcsín is fontossá válik. A főépítész egyik legfontosabb feladata ennek az összhangnak a magas színvonalú szakmai támogatása, melynek még jobb művelését segítse az idei konferencia.

Isten hozta Önöket Tatán!


Michl József
polgármester

A konferencia részletes programtervezete letölthető itt.
 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások