épületek bio energiahatékony környezettudatos Mexikó öko zöld

Zöldházak a nagyvilágban - 3. rész: Átlátszó természet Mexikóban / Falcon Headquarters 2

Rojkind Arquitectos + Gabriela Etchegaray / Falcon Headquarters 2


Lekics Gábor | 2015.03.19
A Falcon, orvosi eszközöket és műszereket gyártó vállalat központja San Ángel, Mexikóváros déli negyedének szívében helyezkedik el. Ez a történeti városrész a spanyol hódítók építészeti remekművei mellett lenyűgöző kertjeiről és macskaköves utcáiról híres. A cég korábbi főépületét túlnőve új épületrész építtetésébe fogott.

Az új épület nemcsak irodaházként, hanem bemutatóteremként is szolgál. A tervezői munkákra az ügyfél a 2003-ban elkészült első épület után ismét a Rojkind Arquitectos irodát választotta.

Az I. ütemben a meglévő épület határolószerkezetei újultak meg. A park által körülfogott épület egy különleges előtéthomlokzatot kapott. A sárga üvegfal mögötti növényeknek köszönhetően a park szerves részévé avanzsál a régi főépület. Az előtétfalon kihagyott táblák pedig keretet adnak az épület nyílászáróinak.

A II. ütemben egy új épület építése volt a cél, melynek szerepe a kert megnövelése, és a cégközpont zöld arculatának kiemelése volt. Mindemellett fontos feladat volt a lehető legjobb vizuális kapcsolat megteremtése a kültér és a beltér között.

A tervezőcsapat eldöntötte, hogy egy egyszerű átlátszó téglatest kiválóan alkalmas arra, hogy elegendő fénnyel lássa el a belső teret és zavartalan kilátást biztosítson a környező zöldövezetre. Az egyszerű átlátszó függönyfalonon 510 darab ültetőládát helyeztek el, melyek egyrészt az árnyékolásban játszanak szerepet, másrészt azt az érzést keltik, mintha a kert tovább folytatódna függőlegesen az épület homlokzatán. A csepegtetős öntözőrendszerrel ellátott növényládák passzív módon segítik az épület hűtését. Az épület belső terei szellősek, a kétszintes belmagasságú átrium könnyed hangulatú.

Az új, kétszintes épület terepszint alatti részén teremgarázs kapott helyet. A mélygarázsba egy, az utcáról nyíló portaépületen áthajtva egy rámpán jutnak le a gépkocsik. A dolgozók számára 44 férőhelyes 616 m² alapterületű parkoló került itt kialakításra. A garázsba ötletes autóliftek segítségével duplázták meg a férőhelyek számát. A földszinten a bemutatóterem, egy tárgyalóterem és irodahelyiségek is megtalálhatóak. A 738,6 m² alapterületű emeleten további irodák kaptak helyet. Az épület tetején egy hangulatos tetőkertet alakítottak ki, ahol a dolgozók pihenőidejüket tölthetik. A függőleges közlekedést egy, az épület oldalában elhelyezett lépcsőház biztosítja. Az épületen belül ezt a funkciót még egy további lépcső egészíti ki.

Az új épület közvetlenül a Falcon I. ütemének sárga üvegborítású épülete mögé került elhelyezésre. A két épületet egy közlekedőhíd köti össze, melyen a dolgozók átsétálhatnak az I-es épületben található ebédlőbe. A terjedelmes zöldövezet és az új főépület zöld homlokzatának összképe teszi teljessé a megbízók által elvárt arculatot.

Építészet: Rojkind Arquitectos, Gabriela Etchegaray
Helyszín: Mexico City, Federal District, Mexico
Megbízott építészek: Michel Rojkind, Gerardo Salinas, Gabriela Etchegaray
Tervező csapat: Barbara Trujillo, Gerardo Villanueva, Gerardo Reyes, Carlos Campos, Andrea León
Szerkezettervezés: MONCAD BSI Consultores
Tájtervező: Ambiente Arquitectos
Alapterület: 1650 m²
Megvalósulás éve: 2012
Fényképek: Courtesy of Rojkind Arquitectos, © Jaime Navarro

Forrás: ArchDaily
"Falcon Headquarters 2 / Rojkind Arquitectos + Gabriela Etchegaray" 11 Mar 2015. ArchDaily. Accessed 12 Mar 2015.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások