sebesp | 2019.09.07

Tokió utcaképeiben meghatározóak a szorosan egymás mellett álló keskeny épületek, melyek sorából ennek a mindössze 1,9 méter széles irodaháznak a betonfala sterilitásával hívja fel magára a figyelmet.

A SO&CO iroda a japán fővárosban két épület közötti sikátorba illesztette be az irodaépületet, amely öt apró munkaszobát tartalmaz.

Tokió legelegánsabb bevásárlónegyedének, a Ginzának egyik sűrűn beépített hátsó utcájában épült a Multi-Tenant Building-nek (Több-bérlős épület) nevezett irodaház egy keskeny L alakú telekre. A SO&CO által tervezett szögletes betonhomlokzat hivatott arra, hogy kiemelje a mellékutcákat uraló unalmas és nehézkes épületek hátteréből, felébresztve a járókelők figyelmét.

Annak érdekében, hogy a helyet a szűk korlátokon belül maximalizálják, két egymáshoz csatlakozó részre osztották az épületet a telek L alakjának megfelelően, melyben a kisebbik, utcára néző szárny csak 1,9 méter széles, melynek utcai oldalán a bejáratot egy keskeny beharapás jelöli. Az épületbe belépő látogatónak az lehet az érzése, mintha a sikátoron belül egy újabb sikátorba érkezett volna, amit az oldalsó falakra elhelyezett nagyméretű ablakok is fokoznak.

A bejárati előtér az irodaház közepén elhelyezkedő világos függőleges közlekedőtérbe vezet, amely összeköti a két szárny négy emeletét. Az üvegfalakkal és tetőablakkal határolt lépcsőház egyfajta világítótestté válik, mely fényt sugároz az irodaterekbe.

A betonsilók puritánságával vetekedő homlokzathoz hasonlóan az irodák belső felületeit is nyers betonfelületek jellemzik. A cél az volt, hogy semleges hátteret biztosítsanak az egyes bérlők tevékénységének karakterjegyeihez, miközben a lépcsőházat közös bemutatóteremként vagy kiállítási helyként lehessen használni.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások