hír Budapest Istvánmező Sportközpont

Istvánmezei sportközpont: állásfoglalás a kamaráktól


sebesp | 2012.12.11
A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara a Puskás Ferenc Stadion tervezési munkáival kapcsolatos közös állásfoglalása

A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara – elfogadva a kormány döntését, amely szerint a Puskás Ferenc Stadion és létesítményei területén színvonalas sportközpontot kíván létrehozni – felmérte a feladat nagyságát és az ezzel kapcsolatos felelősséget. Álláspontjuk szerint sürgető feladat egy jól szervezett és jól működő projektiroda felállítása. A többek között magas szaktudású építészek és mérnökök bevonásával dolgozó projektiroda nem tervező, hanem beruházás-lebonyolító irodaként funkcionálna.

"Ami a ránk vonatkozó tervezési munkákat illeti, álláspontunk a következő: a tervezési munkát a kivitelezési terv elkészítésével bezárólag a minőségi szempontok elsődlegessége mellett projektenként kiírt, közbeszerzés útján kiválasztott mérnöki tervező vállalkozások bevonásával látjuk megvalósíthatónak."

A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara rögzíti, hogy egy erre a feladatra létrehozandó új, nagy létszámú tervezőiroda felállítását nem tartja megfelelő megoldásnak e munkák elvégzésére.

"Véleményünk szerint a projekt időben történő átadásának feltétele, hogy párhuzamosan magyar tervezőirodák sokasága tudjon megfelelő központi koordináció mellett dolgozni, mellyel megsokszorozódik a kis- és középvállalkozói tervezési kapacitás. Nagyszámú feldolgozó, szerkesztő és tervező apparátus felvétele egy újonnan létrehozandó irodába ilyen módon szükségtelen, hiszen a megfelelő infrastruktúra már rendelkezésre áll, ugyanis a fentiek szerint megbízott tervezőirodák összeszokottak, felkészültek és jól felszereltek.

A Stadion tervezésére ötletpályázat kiírását támogatjuk."

A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara különösen fontosnak tartja a jelenlegi helyzetben, amikor kevés a tervezői munka, hogy minél több építész és mérnöki tervezéssel foglalkozó magyar kkv. kapcsolódhasson be minden, az állam által kezdeményezett beruházásba. Ez egyben garanciája is lehet annak, hogy a mérnöki tervezéssel foglalkozó kkv.-k túlélik a gazdasági válságot.


2012. december 9.

Magyar Mérnöki Kamara és Magyar Építész Kamara


További információ:

Barsiné Pataky Etelka elnök
Magyar Mérnöki Kamara
+36 1 455 7085
barsi-pataky.etelka@mmk.hu

Noll Tamás elnök
Magyar Építész Kamara
+36 1 318 2444
mek@mek.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások