hír

Magyarországra jön a Solar Decathlon!


Csépé
Nemzetközi innovációs házépítő verseny rendezési jogát nyerte el az ÉMI. A Solar Decathlont kiíró Energy Endeavour Foundation és a szervezésben társult partnerek 2017. szeptember 19-én egyeztettek a magyarországi verseny 2019-es rendezéséről. Mint ismert, a magyar Odoo projekt 2012-ben hatodik lett a versenyen, több kategóriában második hellyel.

A Miniszterelnökség háttérintézményeként működő ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) Szentendre Város Önkormányzatával, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) partnerségben elnyerte a nemzetközi Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő verseny rendezési jogát. A 2002-ben útjára indult Solar Decathlon kezdeményezés fő célkitűzése a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív alkalmazásokkal összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, illetve a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése. A nemzetközi eseményt eddig több mint tíz alkalommal rendezték meg világszerte, és minden esetben nagyszámú – százezres – nézőközönséget vonzott az építésügyi szakma és a lakosság köréből egyaránt. A versenyt kiíró Energy Endeavour Foundation és a szervezésben társult partnerek 2017. szeptember 19-én egyeztettek a magyarországi verseny 2019-es rendezéséről, valamint aláírták a Solar Decathlon Europe 2019 közös nyilatkozatát, memorandumát. A keddi esemény egyben a verseny indításának hivatalos bejelentése is volt, ettől a naptól kezdve október 31-ig jelentkezhetnek a világ egyetemei a megmérettetésre.
Az ÉMI által készített projekttervet választotta ki a nemzetközi zsűri a 2019-es Solar Decathlon Europe egyetemi innovációs házépítő verseny rendezésére, így két év múlva a Társaság székhelye, Szentendre adhat otthont a világszinten ismert és népszerű eseménynek. A Solar Decathlon Europe 2019-hez kapcsolódó közös nyilatkozatot, memorandumot Dauner Márton, az ÉMI vezérigazgatója, Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre város polgármestere, dr. Józsa János, a BME rektora és Louise Holloway, az Energy Endeavour Foundation igazgatója írta alá 2017. szeptember 19-én Szentendrén, az ÉMI Tudásközpontjában.
Az ÉMI szakmai felügyeletét ellátó Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára, Füleky Zsolt a találkozón elmondta: a magyar építészet- és építésügy eredményeként tekint az esemény rendezési jogának elnyerésére. Kifejtette: Szentendre város kiváló elhelyezkedése és megközelíthetősége mellett vonzó turisztikai és természeti adottsági miatt nagyszerű házigazdája lesz a versenynek, a BME pedig nemzetközi szinten is elismert felsőoktatási intézményként, egyetemi kapcsolatai révén, illetve a korábbi versenyen szerzett személyes tapasztalata által nagyban hozzájárul a 2019-es Solar Decathlon Europe sikeres megvalósításához. Az ÉMI NKft. több mint fél évszázados, erős építésügyi szakmai háttere, szakembergárdája, kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolatai, illetve a helyszínnel kapcsolatos kiváló adottságai jelentenek garanciát egy világszínvonalú esemény megrendezésére.
Dauner Márton, az ÉMI vezérigazgatója elmondta: a magyar építésügy meghatározó szereplőjeként az ÉMI NKft. elkötelezett abban, hogy formálja a szemléletet a tervezői, kivitelezői szakmában és az állami épületgazdák, valamint a lakosság körében egyaránt annak érdekében, hogy nem csak szép, de funkcionálisan átgondolt és minőségi módon kivitelezett, valamint olcsón fenntartható épületek készüljenek hazánkban. Éppen ezért neveztek a Solar Decathlon Europe 2019 verseny rendezési jogára, mert az esemény kiváló alkalom ennek a szemléletnek a közvetítésére és hazai köztudatban történő erősítésére. A verseny során bemutatásra kerülő innovatív megoldások pedig nem csupán az új építkezésekhez, hanem a meglévő épületállomány környezettudatos és költséghatékony felújításához, életciklusuk meghosszabbításához is adhatnak inspirációt.
A pályázatkiírók nevében Louise Holloway, az Energy Endenavour Alapítvány igazgatója a szeptember 19-i találkozón gratulált a verseny rendezési jogának elnyeréséhez. Kifejtette, a program egyik küldetése, hogy a verseny során felhalmozódott tudásbázis és a fenntartható megoldások eljussanak a tudományos szférától egészen a háztartásokig, és a felelős energiafelhasználás minél szélesebb módon érvényesüljön a mindennapokban.
Dr. Józsa János, a BME rektora elmondta, remek tapasztalatszerzés volt az intézményük számára, hogy az egyetem nevezett a 2012-es versenyre. Első magyar résztvevőként a BME csapata kiváló eredménnyel, összesítésben hatodik helyen végzett Madridban, és több díjjal is elismerték Odoo nevű projektjüket. A verseny jelenlegi célját illetően kifejtette, a megépítendő házak, pályaművek technológiáit az építész szakma mellett meg kell ismertetni a most fejlődő generációk mérnökeivel és közgazdászaival egyaránt.
Szentendre jelentős szerepével kapcsolatban Verseghi-Nagy Miklós polgármester az eseményen kiemelte: a város hagyományaiban a művészet, a kultúra és a tradíció találkozik, de innovációra is szükség van a további érdemi fejlesztésekhez. Ennek révén a verseny és az új épületek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiegészítéseként, azzal együttműködve egy XXI. századi skanzenként szolgálnák ki a hazai és a nemzetközi érdeklődést egyaránt.

Mint a 2015.ös Öko-logikus konferencián elhangzott, az ÉMI szentendrei telephelyét úgy alakította ki, hogy egy ilyen minta-falu befogadására alkalmas legyen. A szakma tehát nagy érdeklődéssel várja az eseményt!
A 2012-es versenyről itt, a ház hazajöveteléről itt írtunk (többek között)!

A szerző legújabb cikkei:
Hogyan áll a Puskás Stadion építése?
A Nemzetközi Építészkongresszusra megjelent a Metszet idei első száma
A New York-i Diller Scofidio + Renfro nyerte az Új Közlekedési Múzeum pályázatát
Webinárium-legendárium: ami látszott, és ami nem
Mi az, hogy Okos építészet nyomás alatt?!
A Közlekedési Múzeum pályázatáról beszélt Vitézy Dávid eredményhirdetés előtt
Lesznek meglepetések az idei Nemzetközi Építészkongresszuson!
Ben van Berkelnek egyszerre két felhőkarcolója készült el Szingapúrban
'Én nem is gondoltam volna, hogy ilyen sikeres lesz' – újra itt a webinárium
Fotósuli építészeknek: sikeres kezdeményezés volt
Átadták az Árpád parkolóházat: modern zöldtető alatt parkolhatnak a győriek
Noll Tamásék tervezhetik az új óriáskórházat Dél-Budán
Esztrichet csak pontosan, szépen – itt az irányelv!Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (2 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások