sebesp | 2018. március 12.
     
C.F. Møller tervei alapján elkészült Koppenhágában a Maersk Tower, amely egy korszerű kutatási épület, innovatív architektúrája optimális keretet teremt világszínvonalú egészségügyi kutatások számára.



A Koppenhágai Egyetem orvosi karának bővítéseként elkészült új toronyban kutatási és oktatási létesítmények, konferenciaközpont, valamint előadótermek és tárgyalók kaptak helyet, minden a legújabb technológiákkal felszerelve.

A világszínvonalú egészségügyi kutatások építészeti hátterének megteremtése érdekében olyan helyszínt kellet tervezni, ahol számos találkozási lehetőség áll rendelkezésre – mind a különböző szakmai csoportok, mind a közszféra és a kutatóközösség között. Ez segíteni fogja a kutatási tevékenységek során szerzett ismeretek terjesztését, ami a tudás megosztásához és az új és úttörő kutatások inspirációjához vezet.

Az épület toronyként való megformálása eredményeként a zöld park nagy része meg tudott maradni, közpark jellege miatt pedig jobban integrálja a fejlesztést a környező városi negyedbe. "Lebegő ösvény" vezeti át a gyalogosokat és a kerékpárosokat a Maersk-torony egyes részei között, így a járókelőknek lehetősége nyílik arra, hogy nagyon közel kerüljenek az épülethez, sőt magukhoz a kutatókhoz.

A Maersk-torony egy alacsony szintszámú pódiumon ül, amely az összes közös létesítményt foglalja magában. Ez a terület nyitva áll a nagyközönség számára, átlátszó üveghomlokzata párbeszédet kezdeményez a zöld környezettel.

A kutatási létesítmények innovatív és modern laboratóriumokkal a toronyban találhatók. Minden egyes munkafolyamat során a különböző tevékenységeket egy hatékonyan kialakított útvonalra fűzték fel, csökkentve a távolságokat és erősítve az együttműködési lehetőségeket.

A Maersk-torony homlokzata a emeletmagas rézborítású lamellák rácsozatából épül fel. A lamellák klímapajzsként szolgálnak, amely a közvetlen napsugárzás és a túlmelegedés elleni védelmet szabályozza. Egyúttal tagolják a felületet, ezzel csökkentve a torony tömegét.

A 42 700 m2 összterületű Maersk-torony Dánia leghatékonyabb energiatakarékos laboratóriumi épülete, ahol a hulladékenergiát olyan mértékben használják fel, amit eddig soha nem sikerült elérni. A homlokzat klímapajzsaival kiegészülve az épületet úttörő az energiahatékony laboratóriumi épületek között.

Forrás: C.F. Møller Architects via v2com
Képek: Adam Mørk

A szerző legújabb cikkei:
Üvegvilla lebeg a tó felett
Nagy Csaba Prima Primissima díjas
Transzparens intimitás: új szárnyat kap a SOTE
Kicsomagolták a Királyi Lovardát
15 medencével épül újjá a debreceni strand + videó
Európa, majd a világ legjobb középülete díját is elnyerte a Néprajzi Múzeum új épülete
Szerény skót házikó lett az Év Háza Nagy-Britanniában
Rezsicsökkentés a tervezőirodáknál
Ötletpályázatot írtak ki a Városmajori Szabadtéri Színpad átalakítására
Egyre egyenesebb a pisai ferde torony
Napcsapdák és panorámás skybar a Népliget mellett
Megkezdődött a parkolóház építése a Liszt Ferenc repülőtéren
Budapesti beruházások is vannak a RIBA idei díjazottjai között



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: