sebesp | 2018. március 27.
     
Elkészült a belváros egyik legkülönlegesebb „A” kategóriás irodaházát, az eredetileg transzformátorháznak épült Markó Irodák 9 épületet.

Budapest belvárosában kevés üres telek áll rendelkezésre, így az ingatlanfejlesztők egyre gyakrabban a régebbi épületeket alakítják újjá a új irodák számára. A legújabb ilyen fejlesztés a Markó Irodák 9 irodaház (MI9), amely a tulajdonos Bonemo Kft. és a fejlesztő White Star Real Estate jóvoltából a luxust hozta el a Lipótvárosba.

Az épület jelentős átváltozáson ment át, mivel az 1930-ban átadott ingatlan eredetileg transzformátorházként szolgált*. A műemléki védettséget élvező art deco épületet 2015-ben vásárolta meg az építőiparban tevékenykedő Bonemo Kft., amely fejlesztő szakértőként felkérte a beruházás lebonyolítására a White Star Real Estate vállalatot.

Az átalakítás eredményeként megmaradt a műemléki védettséget élvező homlokzat és néhány belső elem, míg a minden más újonnan épült. Az öt emeletes, két szintes-galériás épület legkarakteresebb eleme a hatalmas üvegfal.

A Markó utca 9. alatti lipótvárosi elektromos alállomás céljára épült 1929-30 között Györgyi Dénes tervei alapján épült (korábban megírtuk, Román Ernő csak aláírt). Az épületet 1995-ben kapott műemlék státuszt. Eredeti funkciójában 1990-ig működött, majd az Általános Értékforgalmi Bank használta. Az ingatlant 2014 novemberében kezdték el a projektet Dombi Miklós és Pintér Tamás építészek tervei alapján.

Forrás: www.mi9.hu

A szerző legújabb cikkei:
124 új épület lesz a Szentendrei Skanzen Erdély bemutatóján
Több helyen meg kell erősíteni az Iparművészeti Múzeumot, új engedélyezési terv készült
24,4%-kal nőtt az építőipar termelése augusztusban
Fosteréké az idei Stirling-díj
Jéglencse: 25 milliárdból épül sportcsarnok Székesfehérváron
Átadták a felújított Gül Baba türbéjét
Fal fellebben, festék loccsan
Embert ölt Fosterék ablaka
A korszerű funkciók figyelembevételével újult meg a Budai Vigadó
Az építészet ereje
Környezettudatos épületek tervezésére kell törekedni
Föld alatt kötné össze a Déli és a Nyugati pályaudvart a kormányzat
Nincs itt semmi látnivaló, csak egy átlagos kínai magasház tornyosul előttedKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 7 (4 szavazatból)