sebesp | 2018. március 27.
     
Elkészült a belváros egyik legkülönlegesebb „A” kategóriás irodaházát, az eredetileg transzformátorháznak épült Markó Irodák 9 épületet.

Budapest belvárosában kevés üres telek áll rendelkezésre, így az ingatlanfejlesztők egyre gyakrabban a régebbi épületeket alakítják újjá a új irodák számára. A legújabb ilyen fejlesztés a Markó Irodák 9 irodaház (MI9), amely a tulajdonos Bonemo Kft. és a fejlesztő White Star Real Estate jóvoltából a luxust hozta el a Lipótvárosba.

Az épület jelentős átváltozáson ment át, mivel az 1930-ban átadott ingatlan eredetileg transzformátorházként szolgált*. A műemléki védettséget élvező art deco épületet 2015-ben vásárolta meg az építőiparban tevékenykedő Bonemo Kft., amely fejlesztő szakértőként felkérte a beruházás lebonyolítására a White Star Real Estate vállalatot.

Az átalakítás eredményeként megmaradt a műemléki védettséget élvező homlokzat és néhány belső elem, míg a minden más újonnan épült. Az öt emeletes, két szintes-galériás épület legkarakteresebb eleme a hatalmas üvegfal.

A Markó utca 9. alatti lipótvárosi elektromos alállomás céljára épült 1929-30 között Györgyi Dénes tervei alapján épült (korábban megírtuk, Román Ernő csak aláírt). Az épületet 1995-ben kapott műemlék státuszt. Eredeti funkciójában 1990-ig működött, majd az Általános Értékforgalmi Bank használta. Az ingatlant 2014 novemberében kezdték el a projektet Dombi Miklós és Pintér Tamás építészek tervei alapján.

Forrás: www.mi9.hu

A szerző legújabb cikkei:
Masztaba épült Londonban, lebeg a Serpentine tavon
Serpentine 2018: Betoncserépből szőtt kosár
Ez év utolsó negyedévében indul a Fertő-tó partjának harmincmilliárd forintos fejlesztése
Elkészült a világ legnagyobb U alakú üveghídja Kínában
Ismét leégett a glasgow-i art nouveau mestermű
Itt a világ legfenntarthatóbb irodaépülete
Richard Rogers-ék tornya is elkészült a World Trade Center helyén
Breeam Excellent (Kiváló) minősítést kapott a budapesti Danubio lakoház tervezési fázisban
Év Balatoni Háza 2018 – pályázati felhívás
Nem kibickedik tovább a rapper, ezután inkább maga is házakat tervez
A tervek szerint halad az Olof Palme Ház felújítása – videó
Nem gáz ilyen luxus egy gáztárolóban?
Leonardo pironkodik... mert ezt nem ő találta kiKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 7 (4 szavazatból)