hír épületek Budapest irodaház műemlék

Fordulat fordulatot követ a Radetzky-laktanya ügyében


sebesp | 2018. december 18.
     
Bonthatják, illetve átalakíthatják a Radetzky-laktanyát. Korábban a műemlék épületen végzett építési-bontási munkálatok leállítását rendelték el, a legújabb határozat szerint már nem védett, így akár bontható is az épület.

Néhány hete felröppent a hír, miszerint az ingatlanbefektető kezdeményezésére a perbeli felek közösen kérték az eljárás szünetelését a budai Bem tér patinás műemlék épületének perében. A fejlemény a Magyar Patrióták Közössége szerint azt jelenti, hogy békés, megegyezéses úton rendeződhet a jogvita, ami kedvező forgatókönyv lenne a Radetzky-laktanya jövője szempontjából.

2017-ben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerősen is kimondta, hogy a volt Radetzky-laktanya épülete műemléki védelem alatt áll, így az ingatlanra kiadott építési engedély jogszabálysértő volt.

A 2010. szeptember 30-án jogerőre emelkedett engedély a volt Radetzky-laktanya épületeinek felhasználásával irodaépület, kereskedelmi helyiségek és négyszintes mélygarázs kialakítására jogosított fel. Az építtető 2012 szeptemberében megkezdte az építési munkákat, de bontási-építési engedélyben szerepelt feltételként nem teljesítette. Ezért 2016 június 3-án leállíttatták az építkezést.

A frissebb fejlemény szerint az épület "elveszítette műemlék jellegét". "Az egyes ingatlanok műemlékké nyilvánításáról, valamint műemléki jelentőségű területté nyilvánításáról, illetve műemléki védettségének megszüntetéséről szóló 53/2011. (VIII. 25.) NEFMI rendelet 18. § (1) bekezdésével műemlékké nyilvánított Budapest II. kerület, Bem József tér 3. szám alatti, belterület 13507/3 helyrajzi számú ingatlan műemléki védettségét – tekintettel arra, hogy az azon található épület a műemlékké nyilvánítás szakmai ismérveinek a továbbiakban nem felel meg – megszüntetem." – jelent meg a Magyar Közlönyben.

A Magyar Patrióták Közössége többször javasolta, hogy a Radetzky-laktanya kerüljön újból közösségi tulajdonba, legutóbb azt vetették fel, hogy az állam vegye meg az ingatlant a szomszédos külügyminiszté­riumnak vagy más központi kormányhivatalnak.

Az épület átépítésének terveit a HB Reavis Buda Project Kft. fejlesztéséhez a T2A iroda készítette.

Cikkünk a laktanya történetéről

Forrás: Magyar Idők, HVG.hu, Magyar Közlöny

A szerző legújabb cikkei:
Hogyan hasznosítsa túlméretés palotáját a jó uralkodó?
A törökök egész szellemvárost építettek futószalagon gyártott kiskastélyokból + videó
A kínaiak lemásolták a Szabadság hidat + videó
Acélból kőablak, vagy fából vaskarika?
Lenyűgözően puritán megjelenésű lesz a miniszterelnök új munkahelye
Renzo Piano tervei alapján épül újjá az összeomlott genovai híd
A Snøhetta és a Verkehrsingenieure Besch und Partner nyerték a Budapest Déli Városkapu tervpályázatot
Minimál dizájn, maximál elegancia
Üvegvilla lebeg a tó felett
Nagy Csaba Prima Primissima díjas
Transzparens intimitás: új szárnyat kap a SOTE
Kicsomagolták a Királyi LovardátKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: