sebesp | 2017.09.18
Tel-Aviv-Jaffában a Richard Meier & Partners tervei alapján nem rég fejezték be az iroda első izraeli projektjét, a 154 méter magas Rothschild-lakótornyot.

A Rothschild-tornyot az UNESCO világörökség részét képező Tel-Aviv szívében építették fel, ahol közel négyezer modernista lakóházat húztak fel a történelme során, ezzel az irányzat nagyszabású szabadtéri kiállítóterévé vált.

A németországi zsidó építészek még a második világháború előtt érkeztek ide, és rövid időn belül Tel-Avivot Bauhaus-várossá alakították. A település az 1931 és 1956 közötti modern építészet az egyik leggazdagabb gyűjtőhelye a világon. Az 1880-ban alapított város az 1920-30-as években épült ki, és mivel akkoriban a Bauhaus számított a legkorszerűbbnek, ezért a weimari majd dessaui iskola által ihletett házakkal építettek be a települést.

A tervező amerikai építésziroda 42 emeletes lakóházával a Rothschild sugárút történelmi épületeihez csatlakozott, ezért alapvető volt, hogy az új épülettel a modern hagyományokat folytassák. A fehér lakótorony nagyszerű szimbóluma és folytatása a csaknem száz éve elkezdett urbanizációnak.

A kétrétegű homlokzat fehér keretes függönyfala és alumíniumburkolata áttetszővé és könnyűvé teszi az épületet, mintegy fátyollal fedi a házat. A torony tetején egy hatalmas ablakrámában a Földközi-tengert láthatjuk a penthouse teraszáról.

A torony világos homlokzata és átláthatósága csökkenti az épület tömegét, és kifejezi a város optimizmusát, nyitottságát és energiáját.


Forrás: Realista.hu
Fotók: Roland Halbe
Model fotó: Scott Frances

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások