sebesp | 2020.05.29

Már épül a Magyar Zene Háza egyes szakaszokon négy emelet magas, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló homlokzati üvegfala, amely a maga nemében Európában is ritkaságszámba megy.

Az épülő Magyar Zene Háza egyedi megjelenéséhez kihívásoktól sem mentes mérnöki fealadatok megoldására van szükség. Az épületet körbeölelő, egyes szakaszain a 12 méteres magasságot is megközelítő homlokzati üvegfalat Németországban egyedileg gyártott, osztatlan elemekből szerelik össze. A Magyar Építők beszámolója szerint ehhez egy speciális emelőszerkezet kidolgozására is szükség volt.

Az épületre ható vízszintes erők felvételére méretezett merevítő bordák magassága követi a tető szerkezetét, azaz azonos magasságúak lesznek a homlokzati üveggel. Különleges teherbírásukat 500 mm mélységüknek és 67,5 mm szélességüknek köszönhetik.

A Sou Fujimoto által tervezett légies épület kiválóan illeszkedik a parkba, szinte teljesen elrejtik a környező platánok, a beruházás ráadásul 7 000 m2-nyi, évtizedekig elzárt zöldfelületet is visszaad a közönségnek a Városligetből. Nemcsak az épület kinézete, hanem tartalma és funkciói is egész Európában egyedülállóak lesznek, amint a közönség a 2021 decemberében várható nyitás után megtapasztalhatja majd. Magyarországon jelenleg sehol nem mutatja be átfogó tárlat a magyar zenetörténetet. A Zene Háza kiállítása azonban ennél is többet kínál majd: a látogató átélheti a zene szerepét az emberiség életében.

A földszinten egy koncertterem és egy előadóterem, valamint szabadtéri színpad épül, az emeleten pedig zenepedagógiai termek és digitális könyvtár helyezkedik majd el. Kiemelt figyelem jut a gyerekekre, akiket számos kifejezetten nekik szóló tartalom, játékos elem vár majd. A Hangszerlaborban például lesz hanggolyópálya, ritmushajtány és robotzenekar is.

Az épület és az építkezés egyaránt BREEAM környezettudatossági minősítést kapott, ráadásul a ház működése is környezetbarát lesz. A szomszédos Nagyrét alá 120 talajszondát helyeztek el 100 méter mélyen, amelyek a ház megújuló, geotermikus energiával történő ellátását szolgálják, az épület távhűtését pedig a szomszédos Műjégpálya gépparkja biztosítja majd. Már zajlik a Nagyrét újrafüvesítése is, így ezt a területet nyár elejére visszakapják a parkhasználók. – adta hírül az MTI.

A Magyar Zene Háza homlokzati üvegpaneleit bemutató videó

Képek: Liget Budapest, magyarepitok.hu, MTI

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások