Timaffy | 2022.01.07

A legrangosabb finn építészeti díj a Finlandia Építészeti díj, az Arkkitehtuurin Finlandia-Palkinto. A szakmai zsűri minden évben három épületet jelöl, a végső döntést pedig laikus hozza meg. 2021-ben Esa Saarinen filozófus, író, az Aalto Egyetem professzor emeritusa mondta ki a végső szót.

A szakmai zsűri döntése alapján irodaház, templom és könyvtár lett a jelölt. Ezek közül Esa Saarinen a Finlandia Építészeti-díj 2021 nyertesének a könyvtárat választotta: a Kirkkonummi központjában álló Fyyrit. 
Esa Saarinen indoklása szerint a nyertes Fyyri a finn könyvtári intézmény alappilléreit kristályosítja ki: a szellemi életet, a demokráciát és az emberiségbe vetett hitet. 

A könyvtárat részletesen ebben az írásunkban mutattuk be: Fyyri, régi-új könyvtár Kirkkonummiban

A három jelölt

Az irodaház
A Helsingin Kaupunkiympäristötalo (Helsinki épített környezet háza) a finn főváros Verkkosaari kerületében épült fel. Az irodaház egy fedél alá hozta össze az épített környezet hatóságait és közszolgáltatásait.
Az irodaházat nagy árkádok és oszlopos folyosók jellemzik. Az épületen kívül és belül a falak jellemző burkolóanyaga a tégla, az irodaház így lett egyszerre archaikus és modern.

  • Építészek: Lahdelma & Mahlamäki Architects Ltd / Ilmari Lahdelma (főtervező), Teemu Seppälä (projektépítész), Minja Hildén (felelős belsőépítész), munkacsoport: Maritta Kukkonen, Minna Lahdelma, Mikko Lahti, Tomoyo Nakamura, Wija-Hang Chan, Seija Aarnio, Mia Salonen, Joona Hulmi, Panu Härmävaara
  • Kivitelező: Skanska Talonrakennus Oy
  • Alapterület: 40 900 m2

Az irodaházat bemutató videó

A templom
Ylivieska városának régi, XVIII. századi fatemploma 2016-ban tűzvész áldozata lett. Az új, Szentháromság-templom 2021 tavaszán készült el. A régi templom romjain emlékhelyet alakítottak ki elszenesedett rönkökből készült kereszttel, padokkal, az eredeti templom körvonalaival. Ennek végén áll az új, ég felé nyúló harangtorony. Az új templom architektúrája világos és leegyszerűsített, a formák átgondoltak, a geometria pedig szabályozott. 

  • Építészek: K2S Oy / Kimmo Lintula (főtervező), Niko Sirola, Mikko Summanen, Sasu Marila (projektépítész), munkacsoport: Mari Ollila, Matti Wäre, Iiro Virta, Anna Suominen, Matias Manninen
  • Kivitelező: Työyhteenliittymä Kotikirkonrakentajat
  • Alapterület: 1533 m2

A tempolomot bemutató videó

 


A könyvtár
Kirkkonummi kinőtte az 1980-ban épült régi könyvtárat, ezért a város vezetése a bővítés mellett döntött. Az új könyvtár magában foglalja a régit is, így kétszeresére növelték az alapterületet. Ez a megoldás érdekes szögleteket és tereket hozott létre az új könyvtárban. 
Fyyri (ejtsd: fűri), a régi-új könyvtár külseje rézlemezekkel borított, a belső burkolatok nagy része pedig fa, de a kiegészítőkben belül is megjelenik a réz. 

  • Építészek: JKMM Architects / Teemu Kurkela (főtervező), Jukka Mäkinen (projektépítész), Tiina Rytkönen (belsőépítész), munkacsoport: Asmo Jaaksi, Samuli Miettinen, Juha Mäki-Jyllilä, Alli Bur, Sini Coker, Christopher Delany, Aaro , Pekka Airaxin, Elina Törmänen, Elina Niemi
  • Kivitelezők: EKT Infra Oy (építőmérnök), Rakennus Omera Oy, SRV Rakennus Oy
  • Alapterület: 4700 m2

A könyvtárat bemutató videó


Forrás: SAFA, Skanska, Ylivieskan Seurakunta, JKMM

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások