sebesp | 2018.03.12
C.F. Møller tervei alapján elkészült Koppenhágában a Maersk Tower, amely egy korszerű kutatási épület, innovatív architektúrája optimális keretet teremt világszínvonalú egészségügyi kutatások számára.A Koppenhágai Egyetem orvosi karának bővítéseként elkészült új toronyban kutatási és oktatási létesítmények, konferenciaközpont, valamint előadótermek és tárgyalók kaptak helyet, minden a legújabb technológiákkal felszerelve.

A világszínvonalú egészségügyi kutatások építészeti hátterének megteremtése érdekében olyan helyszínt kellet tervezni, ahol számos találkozási lehetőség áll rendelkezésre – mind a különböző szakmai csoportok, mind a közszféra és a kutatóközösség között. Ez segíteni fogja a kutatási tevékenységek során szerzett ismeretek terjesztését, ami a tudás megosztásához és az új és úttörő kutatások inspirációjához vezet.

Az épület toronyként való megformálása eredményeként a zöld park nagy része meg tudott maradni, közpark jellege miatt pedig jobban integrálja a fejlesztést a környező városi negyedbe. "Lebegő ösvény" vezeti át a gyalogosokat és a kerékpárosokat a Maersk-torony egyes részei között, így a járókelőknek lehetősége nyílik arra, hogy nagyon közel kerüljenek az épülethez, sőt magukhoz a kutatókhoz.

A Maersk-torony egy alacsony szintszámú pódiumon ül, amely az összes közös létesítményt foglalja magában. Ez a terület nyitva áll a nagyközönség számára, átlátszó üveghomlokzata párbeszédet kezdeményez a zöld környezettel.

A kutatási létesítmények innovatív és modern laboratóriumokkal a toronyban találhatók. Minden egyes munkafolyamat során a különböző tevékenységeket egy hatékonyan kialakított útvonalra fűzték fel, csökkentve a távolságokat és erősítve az együttműködési lehetőségeket.

A Maersk-torony homlokzata a emeletmagas rézborítású lamellák rácsozatából épül fel. A lamellák klímapajzsként szolgálnak, amely a közvetlen napsugárzás és a túlmelegedés elleni védelmet szabályozza. Egyúttal tagolják a felületet, ezzel csökkentve a torony tömegét.

A 42 700 m2 összterületű Maersk-torony Dánia leghatékonyabb energiatakarékos laboratóriumi épülete, ahol a hulladékenergiát olyan mértékben használják fel, amit eddig soha nem sikerült elérni. A homlokzat klímapajzsaival kiegészülve az épületet úttörő az energiahatékony laboratóriumi épületek között.

Forrás: C.F. Møller Architects via v2com
Képek: Adam Mørk

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások