épületek bővítés burkolat felújítás homlokzat műemlék réz templom

Középkori templom modern bővítése

Szent György templom, Egyesült Királyság


MRK | 2011.10.28
A Paul Davis + Partners befejezte a második fokozatú műemléki védettségű Szent György templom felújítását London Tufnell Park műemléki védettség alatt álló városrészében.

A munkálatok kiterjedt felújítással kezdődtek, mely visszaadta az épület korábbi hivatását, majd lenyűgöző, modern szellemű építészeti beavatkozással folytatódtak, hogy állandó otthont biztosítsanak a növekvő gyülekezetnek.

Az említett meglévő épület felújításának része egy hozzáépített új csarnok, mely növeli az épület befogadóképességét. A kiegészítést kortárs, mégis rokonszenves anyagválasztás és részletképzés jellemzi, általa a kő-, a réz- és a faburkolat érdekes kompozíciója jött létre.

A modern, kétemeletes fém- és üvegépület kapcsolódik a templomhoz és a harangtoronyhoz, és rugalmasan használható, többfunkciós tereket alkot, hogy eleget tegyen a templom és az odalátogató közösség igényeinek. Az épület, azon túl, hogy elsősorban templom, közösségi és felnőttoktatási központként is szolgál, továbbá napközi otthon, és egyéb társas összejövetelek helyszíne is.

Az új épület kortárs anyagainak párosítása a meglévő templom kő- és palafelületeivel nagyszerű lehetőséget adott a gyakran felmerülő kihívás megválaszolására. A régi és az új határfelületének kialakítása különösen érzékeny probléma volt, melyet „mintha ott sem lenne” üvegkapcsolattal sikerült megoldani.

A helyi lakosság igencsak elégedett a templomterv megvalósításával. A jelenlegi megoldás egyrészt kiemeli a templom ikonikus jelentőségét ebben a viszonylag csendes lakóövezetben, másrészt pedig gyakori látogatottságával élénkíti a közösségi életet.

További színvonalas projektek tekinthetők meg a Copperconcept.org portálon.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások