hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild

Mi a helyzet a hazai iroda-, üzemi- és raktárfejlesztésekkel?


buildecon | 2020.11.11

A 2020 3. negyedéves EBI Építésaktivitási Jelentésből megtudhatjuk, hogyan alakultak az idén hazánkban az irodaépítések, illetve az üzemi és raktár projektek.

Irodaépítések

2020 drasztikus csökkenést hozott a megkezdett irodaépítések összegében, amire 2015 óta nem volt példa. Mindössze 72 milliárd forint értékben indultak el építkezések az év első 9 hónapjában. A gyenge első negyedév után a második hozott némi bővülést, de a harmadikat ismét alacsonyabb Aktivitás-Kezdés jellemezte, mindössze 26 milliárd forint értékben léptek építési fázisba irodaépítési projektek. Elindult például a H2Offices I. ütemének kivitelezése, és a Városmajor 12 irodaház megújulását célzó projekt is. Az irodaházfejlesztőket a koronavírus-járvány irodahasználati szokásokra gyakorolt hatása is elbizonytalaníthatja. Még ugyanis nem lehet tisztán látni, hogy a home office mostani előtérbe kerülése hosszú távon is átalakítja-e az irodák iránti keresletet.

Átadásokban ugyanakkor nem volt hiány 2020-ban sem, 159 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Befejezés mutató értéke, ami az eddigi legmagasabb összeget jelentette három negyedév alatt. Az idén készült el például a BudaPart GATE C irodaház, az Aréna Business Campus A épülete, az Agora Tower, az Agora Hub, és a Váci Greens E és F épülete.

Üzemi és raktárfejlesztések

A harmadik negyedévben némi visszaesés volt tapasztalható az előző két negyedévhez képest az üzemi és raktár (amit az EBI mószertan szerint egy szegmensként kezelünk) projektek kivitelezésindításában. Összességében 2020 első 9 hónapjában 263 milliárd forint értékben indultak el építési munkák a szektorban, ami ugyan 11%-os növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest, ez azonban az erős évkezdésnek volt köszönhető. 2020-ban indult el például az M0-M31 raktárcsarnok építése, a Samsung beruházása Gödön, a Jysk logisztikai és elosztóközpontjának és a Lidl logisztikai központjának kivitelezése, a Caadex acélszerkezet gyártó csarnokának és a foktői növényolajfinomító üzem második ütemének építkezése.

EBI Építésaktivitási Jelentés

A projektadatbázis rendszeres (a járvány kezdete óta havi) feldolgozásának célja, hogy az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítsunk ki, amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A társasházi lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat. További információ: ebi@ibuild.info

A cikket írta: Tancsics Tünde, Eltinga

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások