épületek belsőépítészet

Nagyvonalúság és elegancia egy szűkre szabott térben

A Kapás 21 prémium kategóriás lakóépület lobbyja


S39 Hybrid Design | 2020.01.29

Társasház? Azt hittem, szálloda! – mondják sokan, akik megismerik a budai Vízivárosban található Kapás 21 prémium kategóriás lakóépület lobbyját. Nem meglepő, hiszen a komplex belsőépítészeti megoldások eredményeként olyan exkluzív és egyben praktikus tér jött létre, mely a szállodai előterek hangulatát idézi.

„Nagyvonalúságot és eleganciát kölcsönöztünk egy szűkre szabott térnek” – mondják a lobby belsőépítészetéért felelős designcsapat tervezői. Az épületet az FBIS Építészműterem tervezte, az előtér az S39 Hybrid Design belsőépítészeti munkája. „Igazi kihívást jelentett a feladat. A térkiosztás során a lakások, penthouse-ok élveztek előnyt, hiszen a társasházak esetében a beruházó elsődleges szempontjai között természetesen a gazdasági racionalitás szerepel. A bejárat és az ahhoz kapcsolódó lobby ezért kisebb alapterülettel rendelkezik, ellenben számos funkciót tölt be.”

A földszinteltolással, az alagsori parkoló és a félemelet közötti lépcsős összeköttetéssel, illetve a dupla személyfelvonóval olyan tér jött létre, mely több közlekedési irányt kiszolgál. Komplex belsőépítészeti megoldást igényelt, hogy praktikus, jól használható és – a megrendelői igényeknek megfelelve – exkluzív helyszín jöjjön létre. A tervezők egységes tömbökbe szervezték a különböző funkciókat, ily módon az említett térelemek, továbbá a 108 fachos levélszekrény és a pihenőtér racionális formát kapott.

Noha a lobby és az abból nyíló folyosó térben kapcsolódik egymáshoz, előbbi közösségi helyként értelmezhető, míg utóbbi már a privát lakásokhoz vezet. Ezért jött létre ezek diszkrét, lamellás elhatárolása. A lamellák funkciója emellett a pihenőtér kijelölése, így a falon is végigfutnak, illetve korlátot is biztosítanak a félemeletre vezető lépcső mellé.

A lakó-, iroda- és székházak beruházói az utóbbi évek tendenciái szerint nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy az épületbe betérők otthonosan érezzék magukat. A Kapás 21 tervezése során is elsődleges szempont volt, hogy a finom részletekből komplex tér jöjjön létre. Az enteriőr minden eleme az eleganciát támogatja, a bútorok geometrikus formái a tömbökbe szervezett térelemekre reflektálnak.

Az S39 Hybrid Design több olyan projektben is részt vett, ahol belsőépítészeti tervezéssel és/vagy komplex művészeti tartalom létrehozásával járult hozzá karakterisztikus belsőterek megalkotásához. Ilyen többek között a 2019-ben átadott világító világtérkép, mely a Graphisoft Park „G” épületének előteréhez ad látványos tartalmat. A Kapás 21 lobbyja szintén remek példa arra, hogy a beruházó törekevése miként valósulhat meg a gondos tervezői munka által.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások