sebesp | 2013.08.05
Helyére került Sanghajban a 632 méter magasra tervezett Shanghai Tower acélvázának legutolsó darabja is, a szuperfelhőkarcoló teljes egészében az évtized közepére készülhet el.

Helyi idő szerint szombaton egy csaknem hétméteres acélgerenda helyére emelésével készült el a 24 milliós kelet-kínai metropolisz legmagasabb épületének központi váza. A jelenleg 480 métert is meghaladó magasságával már minden más helyi épületet felülmúló, 125 emeletes felhőkarcoló a város keleti részében, Putung kerületben kap helyet. Közvetlen szomszédságában található a 432 méter magas Sanghaji Pénzügyi Világközpont és a 370 méter magas Jin Mao Torony, ilyen közel álló "magas hármasra" a világon egyedül Sanghajban adódik példa.

A Shanghai Tower elkészültekor 632 méter magas lesz és ahogyan a sajtótájékoztatón a fejlesztő céget vezető Ku Csien-Ping fogalmazott: az épület könnyen lehetett volna ennél magasabb is, azonban a tervezésnél nem a fizikai nagyságra törekedtek.

Kiemelt figyelmet kapott az épület környezetbarát jellege, fenntarthatósága. A felhőkarcoló energiatakarékos világító rendszerrel rendelkezik majd, megvilágításához igyekeznek a természetes fényeket a lehető leginkább felhasználni. Az épület hűtését automatizált fényérzékelők segítik majd, az ott keletkező szennyvíz egynegyedét pedig újrahasznosítják.

A 10 milliárd jüan (370 milliárd forint) beruházással megvalósuló Shanghai Tower "vertikális társadalmi tér" lesz: annak irodái 30-40 ezer főnek szolgálnak majd állandó munkahelyül, emellett plázák, butikok, vendéglátó egységek, múzeumok és hatalmas közösségi terek is helyet kapnak benne.

Kilátója a 100. emeleten, 474 méteren lesz, látogatóként ilyen magasból kitekinteni az egész világon egyedül itt adódik a turistáknak lehetősége. Rekord kötődik a felhőkarcoló felső részében helyet kapó luxusszállodához is, amely a 84. és 110. emeletek közti elhelyezkedésével a világ legmagasabban fekvő hotele lesz.

Ugyancsak egyedülálló, hogy a toronyban összesen 106 lift segíti a közlekedést, amelyeket a japán Mitsubishi Electric biztosít. Három közülük percenként 1,08 kilométeres sebességre is képes, ezek a világ leggyorsabb liftjei lesznek.

Forrás: MTI

A Shanghai Tower terveit az amerikai Gensler építésziroda helyi csapata készítette, hogy Sanghaj gazdag kultúrájából minél többet be tudjanak integrálni az épületbe. A modern Kína dinamikus fejlődését szimbolizáló csavart alakját szélcsatornában tesztelték, a végleges forma 24 %-al csökkenti a szélterheket tájfunok idején, egyúttal 58 millió dollár megtakarítást is erdményeztek a kivitelezés költségein. Az épület a folyódelták tipikus feltöltött szerkezetű talajára épül, 831 vasbeton cölöpön nyugvó 6 méter vastag alaplemezét egy kisebb hadseregnyi építőmunkás három napon át folyamatosan betonozta, ezzel biztosítva a munkahézag-mentes szerkezetet.

Forrás >>

Videó >>

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások