cikk Patapoklosi Pécs Szigetvár Szigetvári János Szigetvári János Tájház tájház Ybl-díj

Szigetvári János Ybl-díjas építészmérnök élete és munkássága, befejező rész

A Szigetvári János Tájház, Patapoklosi, Baranya-megye


szikrisz | 2014.04.08
„Az Élet szent okokból élni akar.”
/Ady Endre/

Hófehér falak.
Zöld ablaktáblák.
Oszlopos tornác.
A falon tábla, rajta felirat: Szigetvári János Tájház.
Olyan ez, mint egy álom.
Erősen becsukom a szemem, majd újra kinyitom.
A falon még mindig ott a tábla, s rajta a felirat: SZIGETVÁRI JÁNOS TÁJHÁZ.

A Szigetvár melletti Patapoklosi községbe nem csak a kilencvenes évek végén restaurált református templom Kecskemétről visszaszerzett csodálatos mellvéd-kazettái miatt érdemes ellátogatni, hanem a 2002-ben megnyitott Szigetvári János Tájház gyűjteménye miatt is.

Szigetvári János népi építészet területén végzett munkásságát megkoronázta az Ybl-díj, a róla elnevezett tájház pedig ékkőként csillog ezen a képzeletbeli koronán.

Felemelő érzés azzal a tudattal élni, hogy Édesapámról tájházat neveztek el, melyet ráadásul az ő tervei alapján újítottak fel!

Ez olyasvalami, ami csak a legnagyobbaknak jár.
Hiszen a házakra nem szokás felírni, ki tervezte, illetve ki tervezte újjá őket.

Ez egy örök mementó, mely összeköt bennünket.
Patapoklosi a mi családi zarándokhelyünk, ahová ellátogathatunk múltidézni, emlékezni, csendben örülni, és csendben szomorkodni.

Köszönet illet mindenkit 12 esztendő elteltével is, akik a tájház létrejöttében szerepet vállaltak.

Valahogy az a természetes, ha az építészt túlélik a hozzá kötődő alkotások. Szigetvári János esetében ez hatványozottan így van, hiszen saját tervezésű épületeivel és műemlékeken végrehajtott rekonstrukciós munkáival számos esetben találkozhatunk Pécsett és Baranyában, sőt a határ másik oldalán is. A délszláv háború után a horvátországi magyarlakta falvakban - többek között Kórógy, Szentlászló, Kopács - ma is állnak azok a középületek, templomok, melyek az ő áldozatos munkája gyümölcseként újultak meg 15 évvel ezelőtt.

Édesapám születésének 85. évfordulóján szerkesztem ezt a cikket, és rá emlékezve válogatok jegyzetfüzeteiben talált korai és kései rajzaiból, festményeiből.

2014. április 8-án hálásan köszönöm meg, hogy ezek a cikkek megjelenhettek és köszönet illet minden kedves Olvasót, akik végigkísérték soraimat olvasva Szigetvári János életét és szakmai munkásságát.

A cikksorozat korábbi részei

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások