épületek

Vietnamban már másolják a Néprajzi Múzeumot?


Csépé | 2021.11.29

A földből kinövő, többemelet magas tömb, íves záródás, kivezetés a zöld, növényesített lejtőre: a vietnami épület emlékeztet a hamarosan elkészülő Új Néprajzi Múzeumra. A tervező hongkongi, az épület kiemelkedően környezetbarát.

Az épület a szédületes tempóban fejlődő vietnami és nemzetközi távközlési cég, a Viettel Group székháza. Az épület tervezője a Gensler Hong Kong építésziroda. Carlos Gerhard, a Gensler Hong Kong tervezési igazgatója és vezetője több mint 25 éve dolgozik a szakmában, és kiterjedt globális építészeti tervezési portfólióval rendelkezik.
Elmondása szerint a Viettel Group székházának története azzal kezdődött, hogy a megbízó egy „ikonikus” épületet kért tőlük. A Gensler szándéka az volt, hogy a Viettel logójához kapcsolódó erős identitással ruházza fel az épületet, ugyanakkor saját hitvallásához is hű maradjon, mely így szól: „ötleteinkkel és szakértelmünkkel új életre keltjük és élhetőbbé tesszük a városokat.”
Carlos Gerhard felismerte, hogy ez a projekt valójában a közösségteremtésről szól. Ez a gondolat tükröződik vissza az épület formáján: a székház ívesen lejtő vonalvezetése megnyílik a szemközti West Park felé. Ez az épület lett a környék minden tekintetet magára vonzó középpontja, mely már ovális kialakításával is szoros kapcsolatot teremt a munkavállalók között – az emeletek közvetlen összeköttetésben állnak egymással, és ez nem csak vizuális benyomás, de a szó szoros értelmében is igaz, hogy az emberek minél könnyebben találkozhatnak egymással.

 

Jó, azért a magyar és a vietnami projekt között a különbségek is számosak: Ferencz Marcelék épülete téglalap alaprajzú, és köríves felső záródású, míg Gensleréké ovális alaprajzú, és egyenes felső záródású.

Érdekes viszont, hogy mindkettőt egy-egy közeli park inspirálta a "földig hajolásra", mindkettőnél erőteljes vízszintes homlokzatformálás emeli ki a lejtős tetőt, a zöld lejtős tető felé teraszok nyílnak, és a párhuzamok folytathatók. Mindkét projekthez csak gratulálni lehet...

 

Forrás: a vietnami épületről: ABB Magyarország sajtóanyag

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások