tervek CityLife Milánó múzeum Daniel Libeskind

Libeskind vitruviusi csavarja - kortárs művészeti múzeum Milánóban


fati | 2011.07.24
A Milánó egykori, 'Fiera Milano' nevű vásárközpontjában felépülő komplex, 'CityLife' néven futó várostervezési projekt egyik domináns eleméről, Arata Isozaki felhőkarcolójáról már olvashattunk a Tervlapon. A közelmúltban kapott engedélyt Daniel Libeskind kortárs művészeti múzeumterve ugyanerre a területre
Az épület a felhőkarcolók közvetlen közelében áll majd, és érdekes, csavart geometriáját öt négyzetes födémlemezének fokozatos elforgatásával érte el Libeskind. Az izgalmas forma nem is akármilyen számítás alapján alakult ki: az építész a Leonardo da Vinci Vitruvius-tanulmányában szereplő testarányokra támaszkodott a tervezéskor. Ezzel az utalással Libeskind a Milánóban oly fontos vizionárius design, divat és bútortervezés történelmi hagyományaira hívja fel a figyelmet, hiszen ezek a területek ma már a milánói életstílus részévé váltak.

A múzeum terve 5000 m2-en kiállítótermeket, 7000 m2-en pedig az épület egyes szintjeihez, valamint a tetőhöz tartozó teraszos kertet tartalmaz. A belmagasság nagyvonalúan 5.5 m-es, az előcsarnokhoz pedig egy alkotások befüggesztésére is alkalmas 8 méter magas átrium tartozik. Az átriumnak köszönhető majd a galériaszintek szellőzése is.

A könnyed, ritmikus homlokzatburkolat üveg függönyfalas, és teljes átlátást, valamint természetes megvilágítást biztosít. A karcsú, vízszintes bronzszínű árnyékolópanelek a kiállítótereket megóvják majd a közvetlen napsugárzástól.

forrás: designboom
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások