pestimonika | 2011.08.09
A spanyol tengerparton álló koncertterem után most az Estudio Barozzi Veiga építésziroda egy másik, nemrég átadott projektjét mutatjuk be, egy borászati központot a szintén spanyolországi Roában.
Roa egy körülbelül 3000 fős falu a spanyolországi Burgos tartomány déli részén. A vidék sík, száraz és köves. A középkori maradványok a valamikori jólétről tanúskodnak. A környék régóta a Tempranillo szőlőből készített borból él, Roa a Ribera del Duero borvidék közepén fekszik, ahol már valószínűleg kétezer éve foglalkoznak szőlőműveléssel.
Az Estudio Barozzi Veiga építésziroda 2006-ban nyerte meg a bortermelő körzet adminisztrációs központjára kiírt nemzetközi tervpályázatot. Ahhoz, hogy egy borász a DOC Ribera del Duero pecséttel elláthassa a palackokat, itt kell a borát bevizsgáltatnia. Az új épületet idén májusban nyitották meg, természetesen egy nagy borünneppel. A telek a falu szélén helyezkedik el, a régi városfalnál. A földsánc szélén álló régi falazat húzza meg a határt a falu és a természeti környezet között.
Az EBV a meglévő történelmi részeket integrálta a tervébe. A szomszédos, 16. századból származó kórházépületet restaurálták, ebben most hivatali helyiségek vannak. Ezenkívül még két eredeti dolgot használtak fel, egy falat és egy templomkaput a 17. századból. Ezekhez két kis épületrész csatlakozik, amelyek azonban csak az új tér alatti helyiségek felülvilágítójaként funkcionálnak.
A tér a régi beépítés maradványai között van és az épületekhez hasonlóan a közelben bányászott természetes kővel burkolták. Ugyanígy kővel burkolt az a trapéz alaprajzú torony, amelyben a közösségi, nyilvános funkciók kaptak helyet, mindenekelőtt egy 350 fős előadóterem, fent a ferde tető alatt, a kör alakú ablakok mögött pedig egy reprezentatív nagyterem.
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások