Timaffy | 2019.10.28

Egy lakótömb felújítása nyerte el a Finlandia építészeti díjat 2019-ben (Arkkitehtuurin Finlandia-palkinto).

A  Finlandia építészeti díj öt jelöltjét minden évben szakmai zsűri választja ki, majd közülük egy felkért művész – aki nem szakmabeli – választja ki a nyertest.

Idén a zsűri öt jelöltje:

  • Käärmetalo (Kígyóház) felújítása, Helsinki, Käpylä városrész
  • Oodi, a helsinki központi könyvtár
  • Hulladékgyűjtő konténerállomás, Kruunuvuorenranta
  • a Jyväskyläi Egyetem főépületének felújítása
  • Vaaralanpuisto óvoda, Vanta városa

Idén a döntőbíró Hannu Väisänen képzőművész, író volt. Döntésének indoklásában többek közt elmondta: „A Kígyóház a finn építészet egyik csillogó gyöngyszeme. A Kígyóház ikonikus épülete rendkívül rossz állapotba került, megmentéséhez komoly felkészültségre volt szükség a tervezők és a kivitelezők részéről is. A munka példa lehet az új lakások építői számára is. Az összes javasolt épület közül ez állt a legközelebb hozzám.”

Yrjö Lindegren tervezte a Kígyóházat, amely 1952-re, a Helsinki Olimpia idejére készült el a főváros Käpylä városrészében. A két különálló épületből álló Kígyóház 287 méter hosszú. A Mäkelänkatu mentén található kanyargós társasházakban összesen 189 bérlakás és egy óvoda található. 2015-re az épület állaga nagyon leromlott, négy lakás lakhatatlanná vált, ekkor döntöttek a felújítása mellett. 


A felújítást Kati Salonen és Mona Schalin Arkkitehdit Oy építésziroda tervezte, a munka vezető tervezője Mona Schalin volt.


A videóban Mona Schalin vezető tervező mutatja be a felújított épületet

A Kígyóház déli lakóépületének 2016–2018 közötti felújítása sok szempontból különbözik a szokásos gyakorlattól. Mona Schalin tervező szerint „A felújítás során az ügyfél, a fejlesztők, a tervező és a vállalkozók példaértékűen együttműködtek. Mindenki számára a minőség volt az elsődleges szempont. De nagy hangsúly fektettünk a ház védett értékeinek megőrzésére is.”
A felújítás során gondot jelentett például, hogy a fürdőszobák nagyon kicsik, nincs hely bennük a mosógép számára, mivel az ’50-es évek elején még nem voltak automata mosógépek. A ház aljában mosókonyhák találhatók, ahol – mint általában minden emeletes házban Finnországban – nagy teljesítményű gépek állnak a lakók rendelkezésére. De a konyhában sem fér el a mosogatógép, ezt úgy oldották meg, hogy egy fiókos szekrény nincs beépítve, annak helyén elfér a hat terítékes mosogatógép

A munka során felújították az udvart, a lépcsőházakat, a konyhákat, az ablakokat és ajtókat, valamint a mennyezetet, a külső vakolatot, az erkélyeket, a fűtő- és szellőzőrendszereket (HVAC) és a közös helyiségeket (mosókonyha, szauna, tárolók). Mivel a Kígyóház védett, a felújítási munkálatokat az épületek védelmének követelményeivel összhangban végezték el. A régi ablakok, a konyhai berendezések, a szerelvények nagy részét fel lehetett újítani, az épület szellőzését pedig az eredetinek megfelelően továbbra is természetes módon oldották meg.

A felújítást az YIT Rakennus végezte, építésvezető Juho Repo.

Forrás: Helsinkin Sanomat, Arkkitehtuurin Finlandia, Rakennuslehti

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások