családi házak épületek cikk California Roll House Christopher Daniel kaliforniai tekercs okos üveg Violent Volumes

A kaliforniai "tekercs" - California Roll House

Modern és mobil házterv Christopher Danieltől


Ghile Gábor | 2013.10.25
Kaliforniáról általában a napfény, a hírességek, az óceánpart jut eszünkbe. A Violent Volumes tervezője egy új kaliforniai érzést próbál nekünk átadni...

Tervező: Christopher Daniel, Violent Volumes http://violentvolumes.com/plog/


" Időnként a legegyszerűbb és a legkevésbé manipulált forma nyújtja a legjobb megoldást mind vizuálisan, mind a környezet szempontjából." A házgyári építésű "kaliforniai tekercs" a sivataghoz próbál morfológiailag illeszkedni. A homogén külső épületburkot, amely biztosítja a kitűnő energiahatékonyságot és teljes felületén tükrözi a nap melegét, csak az elektromosan vezérelt üvegpanelek szakítják meg. A moduláris kialakítás miatt minden komponenst gyorsan lehet össze lehet szerelni – vagy éppen szét. Az épület fő anyaga szénszálerősítésű műanyag, ami egy karbonvázas kerethez kapcsolódik.

A hidraulikus működtetésű vertikális nyitású tolóajtók nemcsak helytakarékosak, de sci-fi be illő bejutást ígérnek a látogatónak. Nemcsak a belső térbe érkező fény mennyisége szabályozható, hanem a beérkezés szöge is – minden bizonnyal polarizációs szűrő alakalmazásával.

A hálószobában térelválasztóként is funkcionál a könyvespolc – úgy látszik, az e-readerek korában még azért hasznát lehet venni a jó öreg "kézbevehető" könyveknek :). Aki a magánéletét pedig nem akarja megosztani a sivatag lakóival, használhatja a "fényfüggönyt" – a már jelenleg is kapható, szabályozható átlátszóságú "okos" üveget.

A futurisztikus dizájn mellett nem sok szó esik az energiatermelésről, a toalett elvezetéséről, a
hőtárolásról (mint tudjuk, a sivatagban hatalmas a nappali-éjszakai hőingadozás)), de a koncepcióházaknak nem is ez a lényegük.

Aki pedig azt hinné, hogy a felsorolt szerkezetek csak a távoli jövőben léteznek, az jó ha tudja, hogy Magyarországon, a Kossuth tér szomszédságában is szereltek már be több ilyen "okos üveg"-et egy magát megnevezni nem kívánó ember reprezentatív irodájába – négyzetméterenként félmillió forintért. Kisebb méretben pedig az új Boeing 787 Dreamliner utasszállítóban láthatjuk a XXI. századi technika eme vívmányát.

Magyar vonatkozása is van az épületnek, a makettet ugyanis Jákó András és Schläffer Lajos építette.

A magam részéről a jordán sivatagban jóval autentikusabbnak éreztem a meleg takarókkal bugyolált sátrakat vagy a beduinok vájta üregeket, de ugye ízlések és pofonok különböznek...


GGForrások:
Makett: www.limesmodel.hu
http://www.homedsgn.com/2012/04/28/california-roll-house-by-christopher-daniel/
Képek: http://www.interiorholic.com/architecture/modern-mobile-california-roll-house/
"Okos üveg" http://en.wikipedia.org/wiki/Smart_glass

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások