hír rendezvény videók, animációk budapesti Építészeti filmnapok kÉk toldi mozi

A Kortárs Építészeti Központ bemutatja: 8. Budapesti Építészeti Filmnapok / Nem menekülhetsz az építészet elől!

2016. március 3-6. / Toldi mozi


droID | 2016.02.02
Nincs menekvés, indul a 8. Budapesti Építészeti Filmnapok! A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében 8. alkalommal rendezik meg az egyedülálló tematikájú fesztivált, Európa második legnagyobb építészeti filmes eseményét. A régióban az első városi témájú filmfesztivál idén minden eddiginél több filmmel jelentkezik.

A szervezők felhívására több száz film érkezett a világ minden tájáról. Ezek legjobbjait mutatják be a Toldi moziban március 3-6. között.

A fesztivál küldetése a kezdetektől fogva, hogy olyan – a várossal és a benne élő közösségekkel kapcsolatos – történeteket mutasson be, melyek Budapesten is relevánsak. Az utóbbi években minden budapesti testközelből tapasztalhatta a város rohamos metamorfózisát, szimbolikus történelmi tereink, köztereink, közlekedési csomópontjaink átalakulását. A fesztivál idén arra kíván rámutatni, hogy bár a változástól nincsen menekvés, a lehetőség mindig adott, hogy a példákból tanuljunk. A szervezők egy 4 napos filmes utazásra invitálnak, melynek során külső szemmel pillanthatunk a városra. Olyan filmeket válogattak a kortárs építészet, a design és az urbanisztika témaköréből, melyek új nézőpontokat, megközelítéseket, rétegeket fednek fel az átalakulások nyomon követéséhez.

Többek közt szó lesz a kulturális beruházások hosszú távú városi hatásairól, így Hollandia leghíresebb múzeumának, a Rijksmuseum újjáépítésének lenyűgöző folyamatáról, vagy a berlini Alexanderplatz átalakításáról. Kiderül majd, hogyan építkeznek londoni milliomosok a föld alatt, hogyan bérelnek fel kínai ingatlanfejlesztők külföldieket, hogy hírességként pózolva szellemvárosokat népszerűsítsenek, illetve hogyan szivárog be a globális pénzügyi válság Athén lakóinak mindennapi életébe. A fesztiválon bemutatják a SANAA japán építésziroda több épületét, itt lesz a szintén világhírű FREAKS architects fiatal és kicsit őrült csapata. Az idei válogatás filmjei közül többet 10 éven át forgattak, lehetőséget adva a változások tűpontos dokumentálásához. A filmválasztást idén az Urbanista blog bérlete segíti, mely a fesztivál 5 filmjére nyújt belépést.

Az előző évekhez hasonlóan a vetítések egy részét rendezőik jelenlétében vetítik, a programot beszélgetések, bulik, városi séták, kiállítások kísérik, lesz építészsör és persze már hagyományosan Finta Sándor DJ szettje indítja a fesztivált.


A részletes program hamarosan, addig is információ:
W: filmnapok.kek.org.hu
F: facebook.com/BudapestArchitectureFilmDays
E: filmnapok@kek.org.hu
T: +36 30 9531617

 

 


 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások