családi házak

A tető, mint kísérlet – Lakóház Kolumbiában


pestimonika | 2010.12.02
A világ távoli részein nem ritkán igen szokatlan épületekkel is találkozhatunk – ezek között sokszor olyanok is vannak, amelyekre jól illik az ékszerdoboz elnevezés. Egy ilyen a “Casa en ladera” Kolumbia északnyugati részén, a házat a Paisajes Emergentes építésziroda tervezte.
A 480 négyzetméteres lakóház egy domboldal közepén áll, szép kilátással a közeli erdőre. A fehér épülettömeg a vékony fekete ablakkeretekkel jól illeszkedik a hegyes-völgyes tájba. A ház - az alaprajzot is struktúráló - több kisebb egységből áll össze. Az építtető számára fontos volt a belső terek határozott elválasztása. Az épület tömegét bevágások és belső udvarok tagolják, a lépcsőházat az egyes lakóterületekkel kis üvegezett folyosók kötik össze.
A ház geometriájának csúcspontja az experimentális tető. Ezt szabálytalan háromszögek sokaságából szerkesztették, amelyek origamiszerűen vannak összehajtogatva, bevágva és elforgatva. Ebből adódóan a tető magassága és dőlésszöge váltakozó, ami különleges belső téri szituációkat teremt, kívülről pedig jól rímel a változatos tájra.

További információ: www.paisajesemergentes.com
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások