sebesp | 2015.12.20
A közel 5 millió lakosú Harbin Kína északi részén (Heilongjiang tartományban) eddig legfeljebb csak a jégfesztiváljáról volt ismert, pedig az orosz gyökerű város építészete is érdekes. Most új látnivalóval gazdagodott a város, a vad, fagyos lápvidék lágy íveit az új operaház épületébe örökítették át.

A pekingi MAD építészeti iroda tervei alapján elkészült harbini operaház a Szunghua folyó lápos területén épült a Harbin Kulturális Sziget részeként.
A 79 ezer négyzetméteres alapterületű épület három, szirmokra emlékeztető részből áll. Az egyik az 1600 vendéget befogadni képes nagy színház, a másik egy kisebb, 400 fős terem. A harmadik szirom egy hatalmas közösségi teret rejt, amelyet szabadtéri rendezvényekre lehet használni.

Az épületet úgy tervezték, hogy tükrözze a mocsaras táj görbületeit. Kívülről fehér alumínium és üveg borítja. A tetőfelületét ugyanakkor a jég inspirálta üvegpiramisok is megjelennek, amelyek beengedik a fényt felülről. A tervezők szerint a dizájn az északi város megszelídítetlen vadságára és fagyos klímájára adott válasz.

Az operaház sima felületeti a belső térben is folytatódnak. A hatalmas bejárati teremben boltíves ablakok és egy rácsos mennyezet van, amelyet az üvegtető alatt helyeztek el. A nagyteremben a fa dominál, a kisebben pedig kősziklára hasonlító falak, illetve egy hangszigetelt üvegfal található.

Forrás: www.origo.hu
Képek: Adam Mørk és Hufton + Crow.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások