gulyásjudit | 2014.09.15
A 20-30-as évek Art deco stílusa minden olyasmit megidéz, amiben bármikor szívesen látnánk magunkat: képzeljük, csak el, amint koktélruhában koccintunk egy finom swing zene dallamára, akár egy óceánjáró hajó hatalmas báltermében, Manhattan kivilágított felhőkarcolóival a háttérben, lakkozott bútorok és elegáns kelmék között…

Az art deco eklektikus művészeti és design stílus az 1920-as években indult útjára és a ’30-as évekre nemzetközi irányzattá fejlődött. Minden művészeti területen megjelent a designtól az építészeten és enteriőrtervezésen át az ipari formatervezésig. Keletkezésének szellemi gyökere visszanyúlik az avantgard irányzatokhoz: hatott rá a kubizmus geometrikus absztrakciója, a konstruktivizmus fegyelmezett szerkesztettsége, a futurizmus dinamikája, és táplálkozik az afrikai, egyiptomi és prekolumbiánus törzsi kultúrák egzotikumából is.
Megleled benne a nyugalmat és rendezettséget, a ritmust és a dinamikát, a különc, időnként egzotikus formavilágot és a mívességet. A luxus nem önmagáért jellemző rá, az igényességgel kapcsolódik össze, a finom és nemes anyagok használatával.
Egyedi szőnyegeim mindig olyan enteriőrökbe készülnek, ahol szintén igény van arra, hogy ha nem is minden tárgy, de néhány egyedileg tervezett darab lelket vigyen az adott térbe, egyszeri és megismételhetetlenségével felemelve azt, és az ott élőket.
Így időről időre art deco stílusvilágú szőnyegeket is tervezek, persze ez már a magam artdecója, és azé akinek készítem. Szeretem a pávát, a színátmenetes tollával, az egzotikus madarakat, a tollakat... Micsoda gyönyörű téma: a toll, egyszerű szerkezetű, párhuzamosan ismétlődő vonalrendszer, még sincs két egyforma köztük! Különleges színkeverésekkel megáldott madárvilág dekoratív pompája, amiből a ruhatervezők éppúgy évszázadok óta inspirálódnak! Az art deco geometriájában pedig a játékosságot szeretem, a lépcsőzetességet, a cikk-cakkokat, amik szinte incselkednek a szemlélődővel. A szalonok elegáns dámáinak legyezőiből külön szőnyegformát terveztem, mely az adott tér igényeinek megfelelően nyílik. Vannak ezek között japános darabok, apró kimonómintákkal ékesítve, és vannak olyanok, amik egy nagyvonalú ívvel egyszerűen összefogják a tér e kijelölt részét...
Az osztrák art deco, a Bachausen szövetek világa, számomra egy külön fejezet. Az osztott geometriájú levélforma, a félkörívek ritmikus felsorakozása gyönyörű és sajátos rend, ebben tervezni fegyelmezetten kell! Óarany és fekete, micsoda elegancia, főként ha egy kis mélyvörös is kerül mellé...!
Art Deco referenciáim között talán a legszebbek: az Andrássy úton található Magnet Bank vezérigazgatói szobája, ahol Fáy Aladár szecesszió ill. art decoban is alkotó magyar festőművész képeihez terveztem szőnyeget, majd egy másik felsővezetői irodába: Budára Somogyi Richárd belsőépítész felkérésére. Nemrégiben pedig Bécsben, közvetlenül a Stephanskirche szomszédságában két felső vezetői, tulajdonosi iroda szőnyegét terveztem és kiviteleztem egyedileg, 100% színre festett gyapjúból.


Gulyás Judit
textile designer

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások