hír rendezvény

Az egyszerűség az építészetben – Építészkongresszus kilencedszer


Timon | 2012.03.06
Egyszerű építészet – egyszerűen építészet: ezt a mottót járták körül a Metszet folyóirat és a Magyar Építőművészek Szövetsége által kilencedik alkalommal, március 3-án - a Tavaszi Nemzetközi Építészeti Fesztivál második napján – a Balassi Intézetben megrendezett Nemzetközi Építészkongresszus neves hazai és külföldi előadói.

A kongresszus nyitányaként Csanády Pál felelős szerkesztő, főszervező köszöntötte a résztvevőket, majd átadta a szót a rendezvény moderátorának, Kálmán Ernőnek, a MÉSZ elnökének.
A válsággal szembe kell nézni, a krízissel meg kell küzdeni. Ésszerű intézkedésekkel az energiafelhasználást 30-40 %-kal lehet csökkenteni – hívta fel a figyelmet bevezető előadásában Albert Dubler, az UIA elnöke.
Simon Mariann, a BME Építészettörténeti Tanszékének docense Az egyszerűség és a jó építészet címmel tartotta meg a témát megalapozó, felvezető előadását. Több kiváló építész gondolatait idézte. Az egyszerű: a nem bonyolult, a díszítés nélküli – írta Adolf Loos az 1908-as Díszítés és bűn című művében. Breuer Marcel az egyszerűséget az őszinteséggel, a természetességgel állította párhuzamba. Le Corbusier szerint egyszerű = mestermű. Less is more – a kevesebb több, Mies van der Rohe ismert mondása szerint. Az egyszerűség azonban nem feltétlenül biztosítja, hogy az etikai és az esztétikai szempontok is érvényesülnek – ez volt a minimalartra is kitekintő előadás konklúziója.

Vincze László építész egy balatonfelvidéki majorság újjáélesztését mutatta be. A Nemzeti Park területén, Köveskálon lévő állattartó gazdaság területét 2010-ben mezőgazdasági művelésre állították át. Hat hektáros manduláshoz és levenduláshoz kellett a meglévő, elavult épületeket átigazítani. Az egyiket lebontották, helyén azonos befoglaló méretű, de korszerű lakóházat, udvart és egy gazdasági helyiséget létesítettek, az egész kompozíciót rendkívül egyszerű, nyeregtetős formaképzéssel, az északi oldalon széltől védő hátfallal. A másikat, a típus vasoszlopos marhaistállót fel lehetett újítani, a termékek feldolgozásához szükséges épületként.

Anu Puustinen fiatal finn építésznő és társa, Ville Hara még építészhallgatóként 2003-ban nyerték meg a Vantaa temető ravatalozójára kiírt nyílt tervpályázatot, kétszáz pályázó közül. Az épülettömeget három részre bontották, a sarkon harangtoronnyal. A ma Finnországra jellemző könnyűszerkezetes építési mód helyett az építőanyagokat a ravatalozó hosszú élettartamának megfelelően választották ki. A falakat téglából, a pihenő-, emlékezőtér padlóburkolatát helyi bányából fejtett kőlapokból, az ülőpadokat tömör fából készítették, a mennyezetet rézlemezzel burkolták. Az alaprajzot úgy alakították ki, hogy a búcsú nehéz szituációjában a legnagyobb segítséget nyújtsa a gyászolóknak. Az Avanto (Lék a jégben) építésziroda tervezője több szaunát is bemutatott. Saját Segner-kerék elrendezésű, lapostetős, erdei lakóházukat kívül feketére festették, az enteriőrök hófehérek. Az épületszárnyak végei teljes felületükön üvegezettek, maximális kilátást nyújtva az erdőre, a sziklákra, a tóra.

Herwig Spiegl fiatal osztrák építész (AllesWirdGut) három társával dolgozik együtt egy irodában, amelyet végzős építészhallgatóként még 1997-ben alapítottak. Az iroda több építészeti díj birtokosa, majdnem negyven tervpályázat nyertese, számos kiállítással büszkélkedhet. 2005-ben pályázaton nyerték el Alsó-Ausztria közigazgatási központjának megtervezését Kremsben. A helyszínt a Duna Wachau kanyarulatának gyönyörű természeti környezete helyett az óvárosba helyezték át, mert nem tartják helyesnek újabb területek beépítését. Olyan házat építettek, amely illeszkedik a régi városképhez, a zegzugos utcákhoz, ahol mindig valami új élmény, torony, kapu stb. bukkan fel előttünk. Ugyanakkor a ház energiafelhasználása 1/10-e egy normál épületnek. Burgenlandban, egy régi kőfejtőben – amely nagyon hasonlít Fertőrákoshoz – hoztak létre szabadtéri színpadot, 5000 főre nézőteret, kiszolgálóhelyiségeket: színészöltözőt, büfét, vécéket, a mozgáskorlátozottak számára rámpát. Spiegl ismertetett még egy tiroli településre tervezett tűzoltóságot is.

Dan Phillips (The Phoenix Commotion, Texas, USA) a hulladékhasznosítás több példáját mutatta be kisebb alapterületű családi házakon. Az építőanyagokat és szerkezeteket 70-80 %-ban szeméttelepekről, illetve használt anyagokként szerzi be. Így hozzá tud jutni például ablakokhoz 35 USD-ért. Boros- és sörösüvegek alját bevilágító elemekként, söröskupakokat falmozaikként, rendszámtáblákat tetőfedő anyagként használ; parafadugókból padlóburkolatot, képkeret mintasarkokból mennyezeti burkolatot, farönk szeletekből munkapultot készít. Az összepréselt sörösdobozok épülethomlokzatok díszeivé válnak nála, állati csontokból kerti garnitúrák készülnek és még hosszan lehetne folytatni a sort, rendkívüli ötletességről téve tanúbizonyságot. A szinte fantasztikusnak tűnő képek vetítése után a fogyasztói társadalom éles kritikájaként filozófiai eszmefuttatást hallhattunk az előadótól. Akit jobban érdekel a téma, a következő honlapon nézhet utána: www.phoenixcommotion.com

Stephan Behnisch a stuttgarti Behnisch Architekten vezető építésze. Apja hivatását folytatta, a stuttgarti mellett jelenleg még két irodája van Münchenben és Bostonban. A fenntarthatóság témájával az 1990-es években kezdtek el foglalkozni. Számos jelentős nemzetközi díj kitüntetettje, több egyetem meghívott professzora. Az előzőektől eltérően nagyobb projekteket mutatott be, például a hamburgi kikötőben az Unilever épület mellett álló lakóházat, amelyben szintenként négy lakás található, az egymás fölötti alaprajzok – a mai sokféle családmodellt követve – mind különbözőek, a lakásokat az erkélyek hullámos vonala fogja körül. Szintén Hamburgban, a régi biztosítási tőzsdeépület átalakításánál a belső, több szint magas térbe a „ház a házban” elv alapján építették be a megrendelő által kért plusz funkciókat. Az előszerelt „I” acéltartók méretét a bejárati kapu nagysága határozta meg, mivel csak itt lehetett az épületbe vinni őket. Stralsundban a Delfináriumnál íves acéllemezeket használtak, fehér színben, ami mind formájában, mind színében a meglévő téglaépítészettel hatásos kontrasztot képez. Genfben a WTO, a Világkereskedelmi Szervezet székháza 125 ügyfél, 80 eltérő kultúra számára 11 év alatt készült el, három lépésben. Baltimore-ban egyetemi kampusz bővítésére kaptak megbízást pályázat alapján. A könyvtár, a klinika és az előadótermek hármas egységét egy kompakt tömbbe fogták össze. Az egymásba fűződő funkciókat bemutató ábrával nyerték meg a pályázatot. Így az egyes részlegek közötti közlekedőutak lerövidültek és az energiamegtakarítás is számottevően megnövekedett. Jelenleg a kivitelezés folyik.

Gunther Zsolt felelős tervező John Pawson Pannonhalmán címmel a székesegyház felújításáról tartott előadást, mint az angol építésziroda magyarországi partnere. A gótikus alapú, majd barokk és – Storno Ferenc által – 19. századi rétegekkel színesedett templomenteriőr megtisztítására John Pawsont, a csehországi Novy Dvur cisztercita kolostorának tervezőjét kérték fel a bencés szerzetesek, annak figyelembevételével, hogy ezután a zsolozsmát a templomban kívánják tartani. A terek eszkatologikus, szintenként emelkedő sorrendjét a torony alatti tértől, a hívek, majd a szerzetesek szintjén át a szentélyig megtartották. A szószéket eltávolították. Egyetlen óriási tömbből faragott onyx oltár készül. A rendkívül egyszerű formaképzésű stallumokat már hetek óta tesztelik a szerzetesek. Fáklya vagy gyertya alakú világítótesteket fejlesztettek ki, amelyek alul bronzból vannak, felül opálüvegből állnak, és derengő szórt fény sugároznak szét. A szentély ablakait vékony fényáteresztő onyxlapokkal látják el. A munkálatok folyamatban vannak és a tervek szerint 2012. augusztus 20-ra fejeződnek be.

Végül Virág Csaba mutatta be a helyszínt, a munkásőrség egykori központi épületét, Pázmándi Margit (1930–1995) kétszeres Ybl-díjas építésznő utolsó, a szakma elől sokáig elzárt alkotását, amelyben ma a Balassi Intézet székel. Az 1984-1985-ben tervezett ház az ÁÉTI-ben dolgozó tervezőre jellemző tömegalakítást, formaképzést mutat; egyszerű, szabályos négyzetes alaprajzzal, belső udvarán fedett előadóteremmel. Az épület tengelye egybeesik a Gellérthegy tetején álló Citadella hossztengelyével. A kis négyzetes ablakok várszerű megjelenést kölcsönöznek a háznak. Az ablakok eltérő megformálásúak, a lesarkításaik az égtájaktól függően változnak. Pázmándi Margit soha nem fogadta el a megbízók ideológiáját, a megbízásokat a tervezői munka iránti szeretetből vállalta el és mindig törekedett az abszolút egyszerű megoldások megtalálására – hangsúlyozta Virág Csaba, majd a tervezőnő munkásságának jellegzetes állomásait vonultatta fel az életművüket beteljesítő Aranyoshegyi TV központig, amelyet tervpályázaton – mint házaspár – közösen nyertek meg. Három fázisban dolgozták ki az épületet, ám a politika közbeszólt és a terv nem valósult meg. Egy osztrák építész, Gustav Peichl egy folyóiratban látta projektjük rendkívül dinamikus modelljét és ennek alapján hat TV-központot épített meg Ausztriában, amelyekkel világhírű lett.

Timon Kálmán

Fotó: Szentiváni János

International Convention of Architecture – for the ninth time

The architectural periodical METSZET and Association of Hungarian Architects (AHA, UIA member) have organized their spring International Convention of Architecture on the 3. March 2012 for the ninth time. 470 architects have registered on the congress. The venue was at Budapest, XI. Somlói Street 51. the main lecture hall of the Balassi Institute. The theme was: „Simplicity in architecture.” Four invited foreign architects have presented own projects with high-class projection: Anu Puustinen (Avanto, Helsinki), Herwig Spiegl (AllesWirdGut, Vienna), Dan Phillips (The Phoenix Commotion, Texas, USA), Stephan Behnisch (Behnisch Architekten, Stuttgart). Ernő Kálmán DLA, president of AHA was the chair of the convention. Albert Dubler, president of UIA has greeted the participants. The opening lecture of the theme has held by Mariann Simon, professor of the Budapest Technical University. László Vincze, a young Hungarian architect has made known 2011 reconstruction of a Hungarian farm near lake Balaton. He was designer of the simple buildings. Zsolt Gunther, designer of the reconstruction of cathedral at Pannonhalma introduced the new elements of inside. The expert of the works was John Pawson architect (London). Csaba Virág architect has made known of the venue, the formerly building of the headquarters of working guard, that had projected in the year 1984-1985 Margit Pázmándy twofold Ybl-prize winner architect. The sponsors of the congress are the Hungarian building material manufacturers. The participants have held: the event in 2012 was useful and successful.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások