pályázat díj Budapesti Építész Kamara nívódíj

Budapesti Építész Kamara Nívódíja 2015

Kiállítás és díjátadó ünnepség


Katona Vilmos | 2015.10.02
Október 5-én, az Építészet Világnapján Nívódíjban részesül 5 izgalmas budapesti helyszín és alkotói.

A Budapesti Építész Kamara Nívódíját idén első alkalommal adják át – ismét van tehát olyan építészeti díj a fővárosban, amelynek köszönhetően reflektorfénybe kerülnek fontos, az emberek életét befolyásoló, városképileg meghatározó, avagy egyszerűen csak kiváló építészeti tettek.

Magyarországon méltatlanul keveset tudnak az emberek a kortárs építészetről, annak ellenére, hogy az elmúlt években számos épület és más építészeti alkotás nagy nemzetközi figyelmet is vonzott, címlapra került. A Budapesti Építész Kamara ezen a helyzeten kívánt változtatni, amikor meghirdette az építészeti NÍVÓDÍJat. Az első pályázat nagy érdeklődés mellett, magas színvonallal lezajlott, a díjátadóra, október 5-én este 6 órakor kerül sor a Fuga építészeti központban. ( V. kerület Petőfi Sándor utca 5.)

Az idei, első díj különlegessége, hogy nemcsak egy év termését szemlézte, hanem az elmúlt 5 évre kiterjesztette a pályázatot – ennek is köszönhetően 50 pályamű érkezett be.

A pályaművek között természetesen volt középület, lakóház, sportlétesítmény, műemlékfelújítás, de olyan alkotás is, amely 200 méter hosszan, de csak egy centiméter szélességben tekereg, vagy amely több helyen bukkant elő a fölből, vagy általa visszalátni a múltba, avagy tavasszal borul majd virágba. Az épületek többsége hosszú időkre meghatározza majd a főváros arculatát, de van, amely szelíden elbújik, sőt a nyertesek és kiválóságok között is találni olyat, amelynek lényegi eleme maga a folyamatos változás.

Az 5 díj pénzjutalommal, házra kikerülő emlékplakettel és oklevéllel jár.
A nyertesek nevei október 5-én kerülnek napvilágra.
A pályaművekből október 1-től 25-ig látható kiállítás a FUGA építészeti központban.
A megnyitón köszöntőt mond: Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke.
A díjazottakat és kiemelt alkotásokat méltatják a zsűri tagjai (elnök: Benczúr László, tagok: Balázs Mihály, Hőnich Richárd, Lévai Tamás, Masznyik Csaba , Somogyi Krisztina és Winkler Barnabás)

További információ:
Somogyi Krisztina +36 20 9 776 441,  text@plusminus.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások