pestimonika | 2011.10.13
A KÖH által szervezett 2011. évi „Jótékonysági bál a balsorsú műemlékek javára” legkisebb költségvetéssel pályázó hányattatott sorsú műemléke, a diósdi Szent Gellért kápolna, bár a versenyt nem nyerte meg, mégis felkeltette a Creaton és más támogatók figyelmét.
Az alábbiakban Baku Eszter művészettörténész, PhD hallgató (BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék)írását közöljük.

A kápolna 1771-ben épült Illésházy József földesúr adományából azon a helyen, ahol a névadó Szent Gellért imádkozott vértanúsága előtt. Az idők során búcsújáró hellyé vált területen történt eseményekről, a püspök látomásáról a Képes Krónika tudósított:
"…Gellért, Besztrik, Buldi és Beneta püspökök, valamint Szolnok ispán elindultak Fehérvárról Endre és Levente herceg elé, hogy tisztességgel fogadhassák őket. S midőn az említett püspökök abba a helyiségbe értek, amelyet Diód-nak neveznek, Szent Szabina templomában misét akartak hallgatni mielőtt uraik elé járulnak. Itt töltötték az éjszakát 1046. szeptember 23-án, s reggeli mise közben hirdette ki kísérőinek Gellért püspök éjjeli látomását, amiből arra következtetett, hogy vértanúhalált fognak halni…"
A város címerében szereplő kápolna jellegzetes barokk stílusú alkotás, egyfajta típus kápolnaként szerepelt a korszakban. A szabadonálló kis barokk kápolna alaprajza egyhajós kialakítású a K-i oldalon félköríves apszissal, hullámos peremű oromfalas homlokzattal, amelyet visszaugrón gömbölyített sarokkal kereteztek. A négyszögletes alaprajzú fatornyot, amely a bejárat fölött helyezkedett el, idővel lebontották. A zárt nyeregtetőt a felújítás előtt pala fedte.
A kápolna állapota az elmúlt években folyamatosan romlott, így a felújítás egyre sürgetőbbé vált. Különböző pályázatok útján megvalósítandó, a homlokzat régóta esedékes javítására és a kápolna körüli vízelvezetésre megadta a KÖH az engedélyt, azonban a pályázati keretbe már nem fért bele a tetőhéjazat teljes cseréje, amelyre feltétlen szükség volt a további állagromlás megelőzése és az esztétikus kialakítás megőrzése érdekében. A tető cseréjéhez szükséges engedélyek nyár elejére rendelkezésre álltak és az idő közben elnyert pályázati pénzek segítségével kezdődhetett meg a munka, melynek eredményeképpen augusztus végén új színben, új tetővel büszkélkedhet a kis kápolna.
A Nemzeti Kulturális Alap segítségével a külső homlokzat teljesen, míg a belső csupán részben újulhatott meg. Ennek oka, hogy egyes belső falszakaszokon freskó maradványok nyomaira bukkantak a műemlékvédelmi szakemberek, melyek sorsa az elkövetkezendő hetekben konkretizálódik. A Creaton felajánlásnak köszönhetően, a korhadt gerendák cseréje, s az újonnan elkészült lécezést követően új, korhű, formavilágában hagyományőrző tetőcserép került az épületre, visszaállítva ezáltal a kápolna eredeti állapotának megfelelő tetőfedést.
Az épület külseje a tető, s a fal megújítása után a bádogozási munkák, az ereszcsatorna cseréjével vált teljessé, s már újra a régi fényében tündököl Szent Gellért tiszteletére emelt aprócska kápolna.

Meghatározó szerepet vállaló cégek, szervezetek
Kivitelező: Somogyi József (Pro-Construcio’91 Kft.)
Építtető műszaki ellenőre: Balázsi István
KÖH műszaki ellenőre: Nagy Tamás
Megbízó: Diósdi Római Katolikus Egyházközség
Felhasznált termékek: Creaton Róna szegmensíves natúr vörös alapcserép s a hozzá illő kúpcserép

(x)A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások