Timaffy | 2023.02.06

Kirkkonummi város Pikkalanlahti részén épül a Prysmian Group Finland Oy új kábelgyára, amely 185 méterével Finnország legmagasabb épülete lesz. Jelenleg a tamperei 134,5 méteres Näsinneula torony és a helsinki 134 méteres Majakka lakóház a legmagasabbak.

Az új kábelgyár tornya a tervek szerint 185 méter magas lesz, és 100 millió euróra tervezik a költségeket. Az épület méretei a kábelgyártással kapcsolatos műszaki követelményekből adódnak. A nagyfeszültségű kábelek gyártása és minőségellenőrzése során a legnehezebb munkafolyamat a függőleges vulkanizálás, ezért van szükség erre a magas toronyépületre. Jelenleg a gyártás az 1974-ben épült, 75 méteres toronyban folyik. A tervezés során kiemelt figyelmet fordítottak a torony külső megjelenésére is, így például a formájára és a színére, hogy a lehető legjobban illeszkedjen a környezetébe.

A tervek szerint 2024-ben adják át az új gyárépületet, és ezzel 100-120 új munkahely várható.

A beruházással a pikkalai gyárban évi 400 kilométerrel növelhető a nagyfeszültségű tengeri kábelek gyártása. A kábelek a tenger alatti energiaszállításhoz, például a tengeri szélerőművek villamosenergia-szállításához szükséges csúcstechnológiát képviselik. A kábelt speciálisan erre a célra készített kábeldobokra csévélik, a kábelek átmérője 28,5 centiméter, egy hajóra fölpakolt kábel több millió kilogrammot nyom. A magas minőség abszolút követelmény: a kábelnek évtizedeken át ki kell bírnia a tenger alatt, így például a kilométeres mélységben kialakuló víznyomást és más környezeti hatásokat.

A jelenlegi legmagasabb épületek Finnországban

A Näsinneula torony a tamperei Näsijärvi-tó partján áll, és 1971-ben készült el. Bár az antenna 168 méteres, de az épület teteje 134,5 méter magasan van. Építésztervezője Pekka Juhani Ilveskoski (1931-1987) volt. Érdekesség, hogy a toronytestet magyarok építették, akik 33 nap alatt húzták fel a vasbetonszerkezet. A Näsinneula tetején kilátó és forgó étterem is helyet kapott. Jelenleg ez az Északi Országok legmagasabb kilátótornya, mivel a stockholmi 155/177 méteres Kaknästornet 2018-ban bezárták.

Finnország legmagasabb lakóépülete Helsinkiben áll, a 2019-ben elkészült Majakka névre keresztelt épület tetőmagassága 134 méter. Majakkában 282 lakás található, ebből négy darab száz négyzetméter feletti. A lakók száma körülbelül 500. Az átlagos négyzetméterár 2020 elején 7 250 euró volt. A toronyház tetején közösségi tereket alakítottak ki. Az építésztervező az Arkkitehtitoimisto Helin & Co volt.

 

Forrás: Sttinfo, Wikimedia, WikimediaA-Insinöörit

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások