Lekics Gábor | 2015.12.03
A menedékház stílusa a hegyi legelők időszakos tanyáinak építészeti megjelenésén alapul. A faépület, egy középkori templomrom, valamint a Szent Anna-kútnak helyet adó kápolna szomszédságában, félúton helyezkedik el a közeli falu és a sűrű erdőségek között.

Habár a hagyományos szerkezet és a csomóponti megoldások a jelen kor követelményeihez lettek igazítva – különösképp az előregyártott szerkezetek –, a kézzel hasított zsindelyfedés és a terméskő fal mégis természetes textúrát kölcsönöznek a háznak. A ház alapvetően menedékhelyként szolgál a természet lágy ölén. Esőtől, hótól, hidegtől védett helyet biztosít a pihenni vágyóknak, akiknek hálóterem, fürdési és ételkészítési lehetőség valamint egy rendezvények, baráti találkozók lebonyolítására is alkalmas közösségi tér áll rendelkezésükre. A 6236m 2-es területen elhelyezkedő épület 230 m 2-es alapterülettel várja az ide betérőket.

A helyi tűlevelű erdők fáiból került ki a faanyag jelentős része, melyet helyi ácsok és iparosok építettek be. Az épület szerkezete úgy került kialakításra, hogy az szétszedhető, és újra felhasználható legyen. Az épület hátsó részét képező mesterséges domb talaja a közeli mesterséges tóból lett kikotorva. Az épületben felhasznált anyagok mindegyike 30 km-es távolságon belülről került a helyszínre.

Az erdélyi Csíkszenttamáson található menedékház 2011 elején került átadásra. Helyi- és közfinanszírozásból valósult meg, és további hét hasonló projektet szeretnének megvalósítani a közeli hegyeken. Az Európai Unió szerkezetfejlesztési alapjából is finanszírozott projekt alapvető elemei a funkcionális megfelelés és a prototípus méret- és anyagválaszték variálhatósága voltak, illetve a helyi körülményekhez és igényekhez illeszkednie kellett az épületnek.

Remélhetőleg a ház ellenáll a vandálok munkálkodásának és hosszú ideig szolgálja a közösséget.

A menedékház 2011-ben első díjat nyert az OARTr-n középület kategóriában, a román építész kamara erdélyi szervezete által szervezett díjátadón. Emellett a 2013-as Mies van der Rohe Európai Uniós díjra is jelölték kortárs építészet kategóriában.

Forrás: ArchDaily
Építészet: BLIPSZ, F.K.M. műterem
Helyszín: Csíkszenttamás, Erdély, Románia
Építész tervezők: István PÁSZTOR, Arnold MACALIK
Tervező munkatársak: István BENEDEK, Zsolt SZÉNÁSI-PAPP
Alapterület: 145 m 2
Megvalósulás éve: 2011
Képek: István Benedek, Ákos Kún, Arnold Macalik, BLIPSZ, F.K.M. műterem

Szerkezettervezés: s.c. milimetric s.r.l. (László TIMÁR), Csíkszereda, Erdély, Románia
Kivitelezés: s.c. Fundamenta s.r.l., s.c. TROPY-COM, s.r.l.

További információk:
http://www.blipsz.ro/
https://www.facebook.com/milimetric-267506256620592/

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások