Ghile Gábor | 2013.08.27
A spanyolországi Santpedorban egy elsőre talán meghökkentő templom átépítést csodálhatunk meg: az évszázados különbségeket David Closes nem összemosta, hanem felerősítette.

Építész: David Closes
Építés éve: 2011

A Szent Ferenc kolostort egy kis katalán városban, Santpedorben építették a ferences szerzetesek. Az épületet 1835-ben kifosztották, majd a fokozatos állapotromlás után 2000-ben bontották le. Csak a templomot hagyták meg, de tíz év múltán egy nagyszabású projektnek köszönhetően egy előadőteremmel bővített multifunkciós kulturális teret hoztak létre.
A terv során ez eredeti tereket meghagyták, és szokatlan módon a régi tetőt helyenként kivágva egy valóban szinguláris teret hoztak létre. A templom újjáépítése helyett a régi szerkezeteket megerősítve világosan megkülönböztették a régit az újtól. A különös felújításnak köszönhetően láthatjuk a történelmi "sebeket", egyúttal azonban a kortárs építészeti nyelv is megjelenik a különös együttélésben. A szélső hajókban helyezték el az új funkciókat - meghagyván ezáltal a főhajó eredeti egységét és tárarányát. Az új lépcsőkön és rámpákon sétálgatva azonban szokatlan perspektívákat nyújt a szakrális tér.
Az ősi templom és kortárs építészet különös együttese azonban még nem ért véget: a közeljövőben készül el a történelmi archívum a felső szinten, valamint a templom a déli oldalon.
E beavatkozás megőrzi a történelmi örökséget, mindamellett új építészeti értéket is hozzátesz.

Csak reménykedek, hogy a sok-sok elhagyatott, romos hazai szakrális terek egyike is hasonló sorsra jut...


GG


Fotók: Jordi Surroca



Forrás: architizer.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások