kiállítás épületek Expo 2015 Kína Milánó pavilon Studio Link-Arc Tsinghua University

EXPO 2015 Milánó: a kínai pavilon

Tsinghua University + Studio Link-Arc


Lekics Gábor | 2015.05.05
A kínai építészek különleges épülettel készültek a 2015-ös milánói expóra, amely egyszerre hordozza magában a múlt tradícióit és a modern technológia lehetőségeit.

Egy fogalom vagy eszme megformálása pavilonként mindig érdekes és nehéz feladat elé állítja a tervezőket. Nem volt ez másképp a 2015-ös milánói expó kínai pavilonjának esetében sem, de a végeredmény bizonyítja a tervezők sikeres munkáját. Nézzük, mivel is készültek a kínai kollégák az olaszországi kiállításra!

A távol-keleti ország pavilonjának témája az „ígéret földje”. Az egyszerre jelképes valóságos helyszínt az épület hullámzó tetőformája manifesztálja, amely különböző szemszögekből más és más képet ad. Délről nézve dombos, lankás táj, míg északról egy felhőkarcolókkal tűzdelt városi látkép tárul a szemünk elé, így alakot ölt természet és város harmóniája. A rétegelt ragasztott fatartókból álló tartószerkezet a hagyományos kínai építészetből merít ihletet, miközben a kivitelezés a modern technológiák segítségével történt. Az épület burkolata a hagyományos zsindelyfedést újragondoló paneles szerkezetből készült: a bambuszleveles fedés hatását bambuszpanelek adják vissza. A belső térbe szűrődő fény játéka magával ragadó élmény.

A pavilon padlóját egy Kína mezőgazdaságát jelképező stilizált gabonaföld borítja. A látogatók ezen áthaladva juthatnak el a multimédiás látogatóterekhez.

A kiállítás látogatóit befelé haladva élmények vezetik, kezdve a pavilon különböző tájképeket formáló külső megjelenésétől, a belső gabonaföldön át, egészen az interaktív kiállításokig és a kínai tartományok bemutatkozásáig. A vendégek egy kiemelkedő pontról ráláthatnak a pavilonra. Megtekinthetnek egy rövidfilmet a hagyományos Tavaszi Fesztiválról, ahol a kínai családok minden évben összegyűlnek ünnepet ülni. Végül pedig lehetőség van egészen a tető fölé menni, ahol egy kilátóról az egész expó területe látszik a további pavilonokkal együtt.

Megbízó: China Council for the Promotion of International Trade
Építészet: Tsinghua University, Studio Link-Arc
Vezető építész: Yichen Lu (Tsinghua University + Studio Link-Arc)
Projektmenedzser: Kenneth Namkung, Qinwen Cai (Studio Link-Arc)
Munkatársak: Alban Denic, Shuning Fan, Mario Bastianelli, Ching-Tsung Huang, Hyunjoo Lee, Dongyul Kim, Ivi Diamantopoulou, Wei Huang, Zachary Grzybowski, Elvira Hoxha, Aymar Mariño- Maza, Zoe Zhou (Studio Link-Arc)
Statika: Simpson Gumpertz & Heger + F&M Ingegneria
Külső megjelenés: Elite Facade Consultants + ATLV
Épületgépészet: F&M Ingegneria + Beijing Qingshang Environmental Art & Architectural Design
Generálkivitelezés: China Arts Construction and Decoration Company + Unique Europe + Bodino Engineering
Rendering: MIR

Forrás: ArchDaily
Fényképek: Sergio Grazia, Zheheng Hong

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások