családi házak épületek cikk ablak aktívház bővítés felújítás RenovActive Velux

Fenntartható épületfelújítás mindenkinek: átadták a RenovActive házat


droID | 2016.07.04
Hét hónapos felújítást követően a Velux Cégcsoport átadta legújabb, bemutató jelleggel készült épületét, a brüsszeli RenovActive házat. A kezdeményezés célja, hogy az aktívház-koncepcióból kiindulva egyensúlyt teremtsen a komfortérzet és az energiahatékonyság között – mindezt megfizethető keretek között.

RenovActive: innovatív válasz az európai lakásfelújítások jelentette kihívásokra
Európa épületállományának közel fele 1945 és 1980 között épült, egyes becslések szerint a mai lakóépületek 90 százaléka még 2050-ben is használatban lesz. A kontinens korosodó épületeinek felújítása tehát nem várathat magára.
A RenovActive egyszerű, innovatív és megfizethető megoldást kínál erre a problémára. Példát mutat arra, hogy az európai lakóépületek meglévő technológiák és anyagok felhasználásával miként válhatnak egészséges és fenntartható életterekké. Ráadásul az alapkoncepció széles körben alkalmazható.

A kezdetek
2009 és 2011 között a Velux Cégcsoport finanszírozásával és közreműködésével Európa-szerte összesen 6 kísérleti bemutatóház épült a Model Home 2020 projekt részeként. A projekt széles körű tapasztalatokkal szolgált arra nézve, hogy a fenntartható lakások terén a jövőben jelentkező igényeket miként lehet jelenlegi technológiákkal és anyagokkal kielégíteni. E tapasztalatok egyúttal a mai épületfelújítási gondok leküzdésére kialakított RenovActive projekt alapját is jelentik.
A RenovActive koncepciót a Velux Cégcsoport dolgozta ki a belga Foyer Anderlechtois szociális lakásszövetkezet közreműködésével, amely Brüsszelben 3740 lakást kezel. A 1920-as években épült, meglehetősen rossz állapotban lévő 80 négyzetméteres ikerházat teljesen felújították, hogy új bérlőinek minőségi lakókörülményeket biztosítson. Magát a felújítást a város szociális lakástámogatási keretéből finanszírozták. A Foyer Anderlechtois tervei szerint 2018-ig bezárólag további 86 épület felújítására kerülhet sor a RenovActive koncepció szerint.

Felújítás + aktívház = RenovActive
A RenovActive koncepció az aktívház alapelvekből kiindulva – a lehető legnagyobb mennyiségű természetes fény és optimális szellőztetés biztosítása mellett – egyensúlyt teremt a komfortérzet, az energiafelhasználás és a környezetvédelem között.
A RenovActive felújítási koncepció hét legfontosabb, bármely lakóépület esetében alkalmazható eleme:

  • Homlokzati és tetőtéri ablakok beépítésea lehető legtöbb természetes fény biztosítása érdekében.
  • Az épület közepén, két felülvilágító alatt kialakított lépcsőfeljáró, amelynek köszönhetően minden szintre jut természetes fény, a szellőztetés terén pedig érvényesül a kéményhatás.
  • Természetes és mechanikus szellőztetési megoldásokra épülő hibrid szellőztetőrendszer.
  • Optimális hőérzetet biztosító külső árnyékolók alkalmazása.
  • Hatékony hőburok külső hőszigetelés, új tetőszerkezet és függőleges ablakok felhasználásával.
  • A földszinten padlófűtéssel, a felső szinteken radiátorokkal kialakított egyszerű és kényelmes fűtési rendszer.
  • Földszint kibővítése a nagyobb lakótér biztosítása érdekében.

A projekt főbb mérföldkövei
A RenovActive ház 2016. május 18-át követően egy évig látogatható. 2017 tavaszán egy háromgyermekes család költözik be, akik két évig laknak majd itt. Energia- és vízfogyasztásukat, fűtési szokásaikat, valamint a házzal való kapcsolatukat folyamatosan figyelik és elemzik majd.

A RenovActive projekt partnerei
Az építészeti megoldások kialakításával az ONO Architectuur építészirodát bízták meg, a kivitelezést és a munkálatok felügyeletét a Troubley-n nyerte el.
A felújításban a Velux Cégcsoport számos üzleti partnere is közreműködött, akik termékeikkel járultak hozzá a felújításhoz. A Saint-Gobain csoport, a Renson, a Grundfos, a Somfy és a Wienerberger egyaránt lelkes támogatója volt a RenovActive projektnek.
Ami pedig a lakberendezést illeti, a konyhát a Kvik, a bútorok egy részét pedig a De Kringwinkel szállította.


(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások