épületek cikk

Fölrobbantották az Amerikai Stonehenge-et


Timon | 2022.08.17

A Dél-angliai Stonehenge, az őskori kőkör, vagy másképp a druida kultuszhely mintájára a 77-es számú Georgiai Highway közelében, egy kopár dombtetőn, 230 méter tengerszint feletti magasságban az óriási gránittömbökből álló, grandiózus emlékművet Amerikai Stonehenge-nek nevezik.

Atlantától 145 km-re keletre a 3000 lakosú Elberton városa arról nevezetes, hogy az Egyesült Államokban itt bányásszák a legtöbb és legkiválóbb gránitot. Ezért büszkén nevezi úgy magát: „a világ gránit fővárosa.” A várostól 15 km-re ezekből a kövekből épült az emlékmű. 

Az emlékmű leírása

Az emlékmű hat gránittömbből áll. Az állókövek 6,1 méter magasak, szélességük 2,5 méter, vastagságuk átlagosan 75 cm. Egy tömb tömege a 30 tonnát meghaladja. A központi követ pontosan észak-déli irányba tájolták. Ezt csillag alakban másik négy tömb veszi körül. A hatodik tömb az öt álló kő tetején fekszik, mintegy azok lezárásaként. A négy csillagkő mindkét oldalát feliratok borítják: az Antikrisztus Tízparancsolata, a Szabadkőművesek irányelvei, nyolc nyelven: angolul, spanyolul, szuahéliül, hindiül, héberül, arabul, kínaiul és oroszul. Ezen kívül négy ókori nyelven: egyiptomi hieroglifákkal, babiloni ékírással, klasszikus görög nyelven és szanszkritül a következő felirat olvasható: „Legyenek ezek útjelző iránykövek az Értelem Kora felé!”

Az emlékmű története

1979. júniusában péntek délután Elberton kisvárosba betoppant egy idegen, aki a gránitüzem igazgatóját kereste. Szerencséje volt, mert a hétvégére a munkások már mind hazamentek, Joe Fendley, az igazgató azonban az irodájában tartózkodott. A kifogástalan eleganciával öltözött férfi Robert C. Christian néven mutatkozott be. Egy hatalmas emlékművet kívánt megrendelni, „ami az emberiség fennmaradását hivatott szolgálni.” Felvázolta tervét. Mivel az építmény asztronómiai irányulást is szolgál majd, elhelyezéséhez csillagászok és mérnökök, a feliratok fordításához pedig nyelvészek bevonására van szükség.

Fél óra múlva a vendég már a Gránit Bank elnökének irodájában ült, ahol szintén ismertette tervét. Wyatt Martin, a bankigazgató, remek pénzember volt, aki tudta, hogy az emberek különcségeiből jó üzleteket lehet kötni. A vendég közölte, hogy az amerikai hazafiak kis csoportját képviseli, de nem akarja, hogy személyük elvonja a figyelmet az emlékmű üzenetéről, ezért kitartottak az inkognitó mellett. Azt mondta: húsz éve tervezik a projektet és most érkezett el az idő a megvalósításra. Azon nyomban árajánlatot is kért. Az igazgató igen magas összeget mondott, remélve, hogy elriasztja a vendéget. De csalódott. A vendég megkérdezte: hol van a legközelebbi bankfiók, ahol az összeget letétbe helyezheti?  

A bankelnök ragaszkodott ahhoz, hogy a megrendelő azonosítsa magát, mivel álnéven jelentkezett be. Az azonosítást Robert C. Christian két feltételhez kötötte: a bankártól titoktartást kért, továbbá azt, vállalja, hogy az emlékmű elkészülte után minden adatot és információt megsemmisít. A bankár elfogadta a feltételeket. Ő az egyetlen, aki ismeri a megrendelő igazi nevét, de ezt soha senkinek nem árulta el.

R.C. Christian 1986-ban könyvecskét adott ki, „Common Sense Renewed” (A megújított józan értelem) címen, amelyben a szerző felszólította a világot, hogy a közelgő pusztulás elől az értelem védőszárnya alá meneküljön. Művét elküldte az ENSZ valamennyi tagállamának, valamint a nagy nemzetközi szervezetek vezetőinek.

A titokzatos idegen mindössze kétszer jött Elbertonba. Először miután aláírta a szerződést és kifizette a megrendelésért járó tetemes summát, átadta a projekt részletes dokumentációját és famodelljét. Listát kért a javasolt helyszínekről, amit pár héttel később repülőről megtekintett és kiválasztotta a 77-es út melletti kopár dombot, minden turistalátványosság mentesen, amely ugyanakkor egy kőhajításnyira esett a gránitüzemhez. A helyszín egyben annak a pontnak a közelében volt, ami a cseroki indiánok ősi hite szerint a világ spirituális központja.

Ezt követően a megrendelő kizárólag levélben közölte további utasításait. A munka ütemesen haladt. A bányában kifejtették a gránit tömböket, méretre vágták azokat és rávésték 12 nyelven a megadott feliratokat. A felállításnál a Georgiai Egyetem csillagásza segédkezett. 1980. március 22-én, a tavaszi nap-éjegyenlőség idején szerény ünnepség keretében felavatták az emlékművet, a Georgia Guidestonest, amelyen emberek kis csoportja vett részt. Az eseményen felolvasták a megrendelőnek erre az alkalomra írott levelét.

42 éve, hogy az emlékművet 1980-ban felavatták, számos találgatás folyik arról, kik voltak az igazi megrendelők. Az R.C. Christian névről sokan a Rózsakeresztesek mozgalmára gondolnak. A középkori titkos társaságot Christian Rosenkranz teológus alapította a 15. század első éveiben. Ez egy elgondolás, de egyáltalán semmi komoly alapja, hogy az emlékművet a Rózsakeresztesek építtették.

Az Antikrisztus Tízparancsolata, a Szabadkőművesek felvésett tíz irányelve

  1. Gondoskodj arról, hogy az emberiség 500 millió fő alatt maradjon, folyamatos egyensúlyban a természettel.
  2. Irányítsd bölcsen az utódnemzést, folyamatosan javítva az állóképességet és a sokféleséget.
  3.  Egyesítsd az emberiséget egy új élő nyelvvel.
  4. Szabályozd a szenvedélyt, a hitet, a hagyományt és minden dolgot hangolj össze az értelemmel.
  5. Védelmezd az embereket és a nemzeteket igazságos törvényekkel és pártatlan bíráskodással.
  6. Hagyd, hogy a nemzetek önmagukat igazgassák, de vitás külső ügyeiket nemzetközi bíróságon döntsék el.
  7. Kerüld a felesleges törvényeket és a haszontalan bürokráciát.
  8. Tartsd egyensúlyban a személyes jogokat a társadalmi kötelességekkel.
  9. Becsüld meg az igazságot, a szépséget és a szeretetet, keresve közben a végtelennel való harmóniát.
  10. Ne légy rosszindulatú daganat a Föld testén. Engedj teret a természetnek. Engedj teret a természetnek.

A legvitatottabb az első pont: „az emberiség 500 millió fő alatt maradjon.” A Föld népessége 2022. november 15-én eléri a 8 milliárdot, vagyis azon a napon már 16-szor többen leszünk, mint a Szabadkőművesek Tízparancsolata előírja.

Ezzel szemben a 6-os pont: „a nemzetek önmagukat igazgassák” a józan ész előírása a ma uralkodó birodalmi szemlélet helyett.

Az 1980-as felavatás után az emlékmű bevonult az Egyesült Államok nevezetességei sorába, amit évente átlagosan húszezernyi látogató keresett fel.

Az emlékmű vége    

2022. július 6-án hajnali 4 órakor ismeretlenek merényleteként robbanás rázta meg az emlékművet. Az egyik csillagpillér leomlott, a zárófödém megrongálódott, az építmény életveszélyessé vált. Ezért a hatóságok úgy döntöttek, a projektet le kell bontani. Ezzel az Amerikai Stonehenge sorsa 42 év után véget ért. Az ősi Stonehenge kőoszlopai – igaz nem mind – már 5500 éve állnak.

Érd, 2022. augusztus 8.
Timon Kálmán

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások