Katona Vilmos | 2015.10.19
A közelmúltban örömmel nyugtázhattuk, hogy a fényáteresztő beton már jó kezekben van. Pedig nincs.

Az APG Architecture and Planning Group által tervezett Al Aziz mecset vasbeton homlokzata nem olyan nyers hatású, mint a 4-es metró. Mint tudjuk, az iszlám építészetben nem működik a minimalizmus. Nem lehet elhagyni az ornamentikát, habár kortárs építészeti kísérletek már több ízben igazolták, hogy akár a geometrikus szerkezetre vagy az arab írásra is redukálható. Az Abu Dhabit ékesítő új mecset építészei Losonczi Áron találmányát vették igénybe a kor szerkezeti-esztétikai elvárásai és a hagyomány közti egyre mélyülő szakadék áthidalásához.

A fényáteresztő beton segítségével – aminek kapcsán nem a magyar feltaláló, hanem a németországi LUCEM vállalat kerül említésre – az írás-ornamentika is megjelent az architektúra részeként: az összesen 515 négyzetméternyi betonfelületből kalligráfiai mestermű, Allah Koránban szereplő 99 neve domborodik ki. A felülettel nappal azonos színű és matériájú betűk nem törik meg az épület monolitikus egységét, de az üvegszálas technikának köszönhetően este átszűrődik rajtuk a fény. Az írott pilonok közti dilatációkon bepillantást is nyerhetünk az épület belsejébe.

Aladdin lámpása az anyagi minőség áttetszősége tekintetében kevésbé következetes. Szép lett volna, ha az egész épület betonból készül, vagy ha ennek hiányában a tömegformálás és szerkezet – mint az írás-ornamentika egy lehetséges olvasata – az összetett egység és képletesség felé mozdul el. A hagyományőrző arab világban időben közeli példa erre Emre Arolat isztambuli Sancaklar mecsete, de az lehetett volna Zaha Hadidé is Strasbourgban, ha megvalósul, ám az utóbbi esetben Paolo Portoghesi terveit kivitelezték. Lisszabon is követhető és könnyen adaptálható példával jár az építészek előtt Raj Rewal és Frederico Valsassina izmaelita központjával.

Az Al Aziz fényáteresztő betonja masszív kőburkolattal osztozik a mecset homlokzatán, ami a látszatnál komolyabb áldozatokkal járt. Mivel a homogén hatást meg akarták tartani, a Losonczi-féle beton felületét homokfúvásos technika segítségével áttextúrázták. Hümmögésre adhat okot a kőporbevonat mellett az a mesterséges transzparenciaérzet is, amely épp a fényáteresztő beton használatának hitelessége mögé tesz kalligrafikus kérdőjelet. Az egyenként 300 kilogrammot nyomó elemek ugyanis nem az – egyébként finoman historizáló – enteriőr lámpavilágát hozzák át a homlokzaton, hanem a kéreg mögé rejtett LED-izzókét. Az epigonhomlokzat ezzel a Las Vegas-hatás történetének újabb epizódját írta meg.


Megbízó: HAMG, Hasan Abdullah Mohammed Group, Abu Dhabi
Építészet: APG Architecture and Planning Group, Abu Dhabi
Kivitelező: ARABTEC, Dubai
Fényáteresztő beton: LUCEM
Világítástechnika és installáció: OSRAM / SALAM Enterprises, Dubai / LUCEM

Forrás: ArchDaily / V2com
Fotók: LUCEM

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások