hír díj belsőépítészet belsőépítész

Fülöp Krisztina és Glavanovics Orsolya az év belsőépítészei

Az Év Belsőépítésze Díj 2012


Timon | 2013.06.11
Az Év Belsőépítésze 2012 díjátadó ünnepségét 2013. május 28-án a Magyar Állami Operaház Székely Bertalan termében tartották. A nagyszámú megjelentet – akik a terembe be sem fértek – Mozsár István, az Operaház ügyvezető igazgatója, mint házigazda, köszöntötte.

Elmondta, hogy jelenleg folyik az Erkel Színház felújítása, így mind a tervezőknek, mind a kivitelezőnek lekötelezettek, ezért ezt követően minden évben szeretnének helyt adni a díjátadónak. O. Ecker Judit, a MÉK Belsőépítészeti Tagozatának elnöke üdvözölte a díjazottakat és az érdeklődő közönséget. Az Év Belsőépítésze elismerést a Kamara Belsőépítészeti Tagozata évente ítéli oda az általa kiemelkedőnek tartott, különleges tervezői értékkel bíró belsőépítészeti munka tervezőjének. Ezután az elnökségben helyet foglalók szólaltak meg.

Ertsey Attila a Magyar Építész Kamara alelnöke kiemelte, hogy most végzik a Szakmagyakorlási Kódex szakmai véleményezését. A Belsőépítészeti a MÉK legaktívabb tagozata, évente kiváló kiállításokat rendez. – Halász János az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kijelentette, hogy a magánkezdeményezésnek szóló nagyrabecsülése jeléül vesz részt az ünnepségen, s nem, mint az Operaházat fenntartó állami szerepvállalás képviselője. – Fekete György a Magyar Művészeti Akadémia elnöke hangsúlyozta, hogy a véleményezés alatt álló törvénytervezetben vissza kell állítani az öt évvel ezelőtti állapotot, amely Kozma Lajos javaslatára 1948 óta a belsőépítészekre vonatkozóan 60 éven át érvényben volt. A mostani díjazottat kedves növendékei között említette. – Laki Péter a Laki ZRt. Elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy 15 éve, 1998 óta, amikor a díjat megalapította, árgus szemmel figyeli, van-e értelme a díjnak? Úgy látja, a díj maximálisan elérte célját. Csak egy győztese van és sok vesztese. Ez a nap minden évben élete legbékésebb napja.

Dr. Finta József Kossuth díjas építész, c. egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, a zsűri elnöke ismertette a Bíráló Bizottság döntését. 2012-ben 15 pályázótól 23 munka érkezett be. A korabeli pályázatokkal szemben, amikor egy erős építész mellett dolgozó belsőépítészt díjaztak, most egy belsőépítész páros a díjazott. A zsűri egyhangúlag hozta meg döntését. Az Év Belsőépítésze Díjat 2012-ben Fülöp Krisztina és Glavanovics Orsolya nyerte el a budapesti Manninger-villa belsőépítészetével. A szakmai zsűri örömmel állapította meg, hogy „az építészet általános állapota, katasztrofális válsága ellenére a 2012. évi pályázat igen magas színvonalon jelentkezett, és ez a magyar belsőépítészek életrevalóságát jelenti… Az egyébként nagyon izgalmas anyagból a Manninger-villa ízlésével, mesterségbeli tudásával, eleganciájával emelkedett ki.” A rangos, európai szintű pályázatokból Finta még két pályázatot emelt ki. Tompos Lajos Oroszlános Bor Hotele Tállyán, Tokajhegyalján és Szenes István Dubai repülőtéri felvételi épülete is kimagasló értéket képvisel, de díjazni minden évben csak egy munkát lehet. A díjazott Fülöp Krisztina másik munkája a budapesti Hungária Fürdő, Zara Hotel volt.

Az „Építészet apoteózisát” mintázó, aranyozott bronz emlékplakettet Dr. Finta József, a zsűri elnöke, az egymillió forintos díjat Laki Péter, a díj alapítója nyújtotta át a díjazottaknak. Ezt követően a díjazottak köszönték meg a díjat iskolájuknak és tanáraiknak, a Soproni Egyetemen működő Alkalmazott Művészeti Intézetnek (AMI), a kezdeti munkahelyeken tanító építésztársaknak a Zoboki Irodának, a Balla-Ács belsőépítész-párosnak, Csillag Katalinnak és Gunther Zsoltnak, a megbízónak, az Ideas Reklámügynökségnek és családjaiknak.

A díjazott pályázat a kiállításon kiemelt helyen, négy tablón szerepelt. A tervezés kimagasló színvonala mellett a pályázat installálása is példaértékű. A tablókon 5-6 kép, szöveg és három alaprajz a bemutatást minden részletre kiterjedően, ugyanakkor áttekinthetően dokumentálta a zárterkély gazdagon díszített ólomüveg ablaksorától – amelynek parapét részén az öntöttvas radiátorok függőleges osztását imitáló kiképzéssel oldották meg – az új belső lépcsők konstruktív és látványos kialakításán át a tetőtér ácsszerkezeti csomópontok hangsúlyos megoldásáig. A villát eredetileg Tauszig Béla (1883-1973) és Róth Zsigmond (1885-1970) építészek tervezték. Ezt a tényt a villa falán emléktábla rögzíti. A belsőépítész tervezők a Komp Design munkatársai.

A kiállításon a témák vizsgálata azt mutatja, hogy a megbízások főleg a vendéglátás és szállás köréből érkeztek: hat szálloda, két bár, egy kisvendéglő, ezen kívül egy családi ház, egy művészeti központ, egy L’Oreal Akadémia, egy irodaház és egy múzsák temploma volt a benyújtott pályázatok között. És volt egy olyan pályázat, amelynél hat tablón több mint 150 kép szerepelt. A díjazott tablók ezzel ellentétben képviselték az arányt és mértéket.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások