Hanna | 2011.06.27
Van élet a dínó után - a dánoktól örökölt faépítészeti workshop folytatása a Művészetek Völgyében lesz július 6. és 13. között. A kreatív csapatok 1000 méter fenyőlécből hoznak létre nagy méretű szobrokat és installációkat.

A Hello Wood ez évben július 6. és 13. között a kapolcsi Művészetek Völgye programsorozat előtt két héttel, a Kapolcs és Vigántpetend közötti, festői szépségű Csórompusztán kerül megrendezésre.

A Wood Fesztivál története Dániából indul, ahol egy kreatív csoport három éve először írt ki alkotói pályázatot 1000 méter faanyag felhasználására. A tavalyi évben finanszírozási nehézségek miatt a koppenhágai esemény elmaradt, azonban a Magyarországról beválogatott csapat vezetője, Pozsár Péter és Bakos Maxim, a MOME line ügyvezetője úgy döntöttek, nem hagyják veszni a lendületet és itthon valósítják meg a fesztivált. 2010-ben a 22 résztvevő összesen 6 installációt készített, amelyek - ahogyan a vegyes csapatok alapján arra számítani lehetett - egyesítették az építészeti, szerkezeti bravúrokat a művészi mondanivalóval. Szőke Gábor Miklós csapatának azóta ikonikussá vált 17 méter hosszú dínója a Design Héten Budapest legforgalmasabb pontján idézte meg a fesztivál különleges, inspiráló hangulatát.

Kilenc hazai és három határon túli egyetemről 55 diák vesz részt a MOME line - design műhely és az ÚJIRÁNY csoport által megrendezett idei egyhetes alkotótáboron, ahol a bővített programnak megfelelően három témában (Wood, Tipo, Film) indulnak workshopok. A program célja, hogy a különböző egyetemekről érkező hallgatók vegyes csapatokban, egy-egy, a szakmájában kiemelkedő, elismert csoportvezető segítségével alkossanak és sajátítsanak el új ismereteket. A csoportvezetői rendszer egyedülálló lehetőség a generációk közötti falak lebontására, olyan ismeretségek kialakítására, melyek az egyetem falain túlmutatnak. Fontos szempont a Hello Woodon születő összes alkotás esetében, hogy koncepciójukban kötődjenek a helyszínhez, reflektáljanak arra.

Hasonlóan a tavalyi Wood Fesztiválhoz, a Wood Workshopon idén is vegyes csapatok látnak majd neki, hogy egy faipari cég által felajánlott 10 kilométernyi, 4x4 cm keresztmetszetű falécből egy szerszámgyár szerszámaival valósítsák meg egyéni ötleteikből szőtt közös elképzeléseiket. A faépítészeti ág immáron 10 csapattal indul, a részvételre 5 magyar és 4 külföldi felsőoktatási intézmény építészeti kara kapott meghívást. Ezalatt a Tipo Workshop résztvevői csapatonként 1 km papírra készítik el alkotásaikat, amelyhez a papírt egy kiadó, a festéket pedig egy másik cég biztosítja. Négyfős stábok forgatnak majd ajándék kamerákkal rövid, 5 perces filmet a helyszínül szolgáló falu életéről a Film Workshop keretében. A valóság és a fikció keverékeként létrejövő videókat egy hét leforgása alatt kell előkészíteni, leforgatni és megvágni. A rövidfilmek első vágott verzióját a hét végén a workshop résztvevői, az érdeklődő helybeliek, valamint a záróeseményre meghívott vendégek számára levetítjük. A Hello Wood Fesztivál helyszínén már a nyitónapon láthatunk kész alkotást, ugyanis a kezdést megelőzően a DEMO Tábor szervezésében a fiatalabb korosztály próbálja ki magát a faépítészet műfajában.

Csórompusztán a résztvevők elszállásolása hozzáértő kezek által felújított több száz éves tanyaépületek udvarán, sátrakban történik. A tanyaépületek a közösségi funkciókat fogadják be, valamint azokat a programokat, amelyek fedett teret igényelnek (tipo, filmvágás). Az elkészült szobrok és installációk egy része, egy speciálisan a Művészetek Völgye számára készülő kiállítótér-installációval együtt a fesztivált követően, a kapolcsi Művészetek Völgye keretében, Csórompuszta határában egy hangulatos völgyben (GPS 46.95916,17.616824) kerül kiállításra, ahol minden arra sétáló számára láthatóak lesznek. Megvalósulni látszik a szándék, hogy a Wood Fesztivál ne csak nevében legyen fesztivál. Nyári egyetem hangulatában, esti szakmai előadásokkal egybekötött kötetlen beszélgetésekkel, koncertekkel, vetítésekkel bővül a Hello Wood idei programja. Előadóink között neves építészek, grafikusok, szakterületükön elismert egyetemi tanárok szerepelnek.

Résztvevő egyetemek: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME), Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), Kaposvári Egyetem (KE), Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), Debreceni Egyetem (DE), Szegedi Tudományegyetem (SZTE) valamint a University of Architecture and Urbanism Bucharest (UAUIM), a Kolozsvári Műszaki Egyetem és a Temesvári Műszaki Egyetem.

A Hello Wood Fesztivál hivatalos honlapja: www.hellowood.eu
Facebook oldal: https://www.facebook.com/HelloWood

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
Ezúton is köszönjük a hozzájárulást a Hello Wood támogatóinak és partnereinekWOOD FESZTIVÁL 2010

Tavaly hagyományteremtő céllal első alkalommal rendezte meg a MOME line – design műhely (www.momeline.hu) és az Újirány Építésziroda (www.ujirany.com) a magyar Wood Fesztivált, ahol a résztvevő csapatok egy-egy kilométer 4x4 cm keresztmetszetű fenyőlécből hoztak létre összecsukható, szétszerelhető és kevésbé szétszedhető szobrokat és installációkat.Három egyetem (a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet) hallgatói vegyes csapatokat alkotva, csoportvezető szárnyai alatt dolgoztak egy hétig az építészeti és képzőművészeti szempontból egyaránt érdekes formákon.
A Huszár András (www.hintayo.com), Losonczi Áron (www.litracon.hu) és Pozsár Péter (www.ujirany.hu) építész-csapatvezetők által képviselt design-szemlélet mellett a képzőművészet is fontos szerephez jutott a hét folyamán: az egyik csapatot a Képzőművészeti Egyetem frissdiplomás tehetsége, Szőke Gábor Miklós (www.tikito.com) vezette. A minden várakozásunkat felülmúló alkotóhét jó hangulatban ért véget, a helyszínre szállított fenyőléc az utolsó centiig elfogyott.

A Wood Fesztivál kurátorával, Pozsár Péter építésszel, készült interjút megtalálják a www.ilovewood.hu  oldalon: http://www.ilovewood.hu/i-love-wood-exkluziv-pozsar-peter-a-wood-fesztival-kuratora/
További részletek és a tavalyi Wood Fesztivál beszámolója a MOME line weboldalán:
http://momeline.hu/menu/projektek/esemenyek/woodfesztival

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások