droID | 2015.03.18
Sokak szerint ellentmondásos a Tátrától nem messze, a szlovákiai Poprád városában felépített többfunkciós Abaton épület, de műszakilag mindenképp sikertörténet. A létesítményben van irodaház, szálláshely és kereskedelmi centrum is. Tervezői szerint a munka során teljes mértékben a tudatosságé volt a főszerep.

A homlokzat koncepciója szerint különféle variánsok és színek sokasága jelenik meg az épületen, a naturalitás példás ellentétét pedig ez a high-tech hangulat adja. Az létesítmény egész tömege, a fények és a homlokzat nem mindennapi formája olyan impulzust nyújthat, mintha az épület folytonos mozgásban volna. Bár nem ez a legkimagaslóbb, mégis hab a tortán, hogy az oszlop alakú szerkezeten belül a design az ágas-bogas faágakra hasonlít.

Az Abaton modern, háromszög arculata kitűnik a környékbeli házak közül. Az üveg és az alumínium erőteljes kettőse megragadja az emberek figyelmét.

A szabálytalan szögek ideje

A kivételes függönyfal rendszer az Aliplast Aluminium Systems termékeivel készült. Legyen szó kiemelt hőszigetelési vagy tűzgátlási igényről, egyenletes üvegfelületről vagy látszóbordás felépítésről, az Aliplast műszaki megoldásai minden egyedi esetben beváltak.

Az Abatonnál alkalmazott MC-Wall látszóbordás függönyfal rendszer. Lizénáinak és bordáinak szélessége egyaránt 55 mm, ennek köszönhető a szerkezet könnyed megjelenése. Esetében lehetőség van íves, szög alatt csatlakozó, és tört tengelyű fal létrehozására is, ami nagy szabadságot nyújt a különlegesebb elképzelések kivitelezésében, amilyen a jelen példánk. A függönyfal rendszerek hétköznapi esetben szabályos derékszögekből építkeznek, de az Abaton terveiben egyetlen derékszögű kapcsolat sem szerepelt. A lebonyolítók ezért olyan függönyfal rendszert kerestek, ahol az extrém elgondolás nem jelentett gondot. Elvárásaiknak tökéletesen megfeleltek az Aliplast műszaki megoldásai.

Bár a hozzáértők benyomásai alapján a szlovákiai Abaton egymással ellentétes érzelmi reakciókat váltott ki, az épület a kortárs építészet úttörője és sikeresen megválaszolt kihívás a függönyfalak területén.

www.aliplast.hu
info@aliplast.hu


(x)

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások