pestimonika | 2012.01.05
A Tori-Torit Mexico City egyik legjobb japán éttermeként tartják számon, ennek a figyelemre méltó sikernek köszönhetően nemrég a város ugyanazon, Polanconak nevezett területén egy nagyobb helyiségbe költöztek.
Ebben a városrészben funkcióváltás figyelhető meg, több, korábban lakóházként működő épületet irodává, étteremmé alakítottak át. Ezek a változások néha olyan gyorsan történnek, hogy csak minimális jelek mutatják, hogy belül már megváltozott az épület, míg a külseje ugyanaz. Ennek tudatában a Rojkind és az Esrawe építészirodák a belső teret a külsőre is „kifordították”, hogy az új építészeti programnak kellő erőt adjanak.
A megrendelő kívánsága egy japán jellegű belső tér volt, de ugyanakkor a korszerűség és a kozmopolita megjelenés is a kérése volt, egy egyedi megjelenésű, kisugárzású enteriőr volt a célja. A meglévő térbeli adottságokat az egymásba nyíló terek, szintbeli különbségek új rendszere teszi izgalmasabbá.
Az épületbe lépve először egy teraszon találjuk magunkat, amelyet zöld növényzet ölel körbe. A homlokzat és a környezet megtervezésénél alapvető szempont volt, hogy a belső és a külső között szoros kapcsolatot hozzanak létre. A belső terek a külső finom kontrasztjait veszik át, mindegyik tér egyedi és a funkciójától függő kialakítású. A bútorokat is egyedileg ide tervezték. A kül- és beltéri székek és asztalok kollekciójának létrehozása több mint nyolc hónapig tartott.
A homlokzatburkolat, amely mintegy a földből kinőve kapaszkodik az épületre, a támfalakra felfutó borostyánt imitálva, két önhordó acéllemez rétegből készült, amelyeket CNC és kézi megmunkálással formáztak meg. A tervezők különös figyelmet fordítottak arra, hogy a komplex geometriát egyszerű és érthető rajzokkal fogalmazzák meg és így a helyi, ebben az esetben Mexico City-ben történő gyártás lehetővé váljon.

Építészet: Rojkind Arquitectos + Esrawe Studio
Munkatársak - Rojkind Arquitectos: Tere Levy, Agustín Pereyra, Raúl Araiza, Carlos Alberto Ríos, Isaac Smeke J., Enrique F. de la Barrera, Daniela Bustamante, Daniel Hernández
Munkatársak - ESRAWE Studio: Ricardo Casas, Basia Pineda, Ian Castillo, Karianne Rygh, Alejandra Castelao, Jorge Bracho, Alejandro Zárate, Marcela Muñoz, Edgar Sánchez, Rodrigo L. Franco
Beépített alapterület: 629 m2
Tervezés ideje: 2009
Átadás ideje: 2011
Fotó: Paúl Rivera
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások